TKI RPVD

TKI Robotisering PV Dakplaten

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om de doelen die gedefinieerd zijn in het SER-Energieakkoord in 2023 te kunnen behalen moeten zowel fundamentele productontwikkelingen plaatsvinden, alsook procestechnologie├źn ontwikkeld worden om kosteneffectieve opschaling en vooral versnelling in de uitvoering te realiseren. Naast de duurzame energiedoelstelling dienen vanaf 2024 alle asbestdaken in Nederland vervangen te zijn. Studies naar de omvang wijzen op ca. 100 miljoen m2 asbesthoudende daken in Nederland, waarvan een groot deel ligt op agrarisch vastgoed. In dit project ontwikkelt TNO samen met partners uit de keten een totaaloplossing voor de vervanging van asbesthoudende dakplaten op agrarisch vastgoed, door een energieleverende (isolerende) dakplaat. Om de vervangingsopgave aan te kunnen, wordt deze ontwikkeling gecombineerd met de ontwikkeling van een semiautonome robot, waardoor het aantal arbeidsgangen voor plaatsing kan worden verminderd en versneld. Kortom dakplaat eraf, geautomatiseerd een nieuwe plug en play PV-dakplaat erop.

Doelstelling
Het ontwikkelen van een systeem dat met hulp van robottechnologie in staat is om dakdozen, die voorzien zijn van zonnecellen, geautomatiseerd te plaatsen op agrarische gebouwen.

Korte omschrijving
Dit project richt zich op de vervanging van asbestdaken door een daksysteem met een geïntegreerde zonnestroom systeem. Het project sluit hiermee aan op de opgave om asbestdaken in de agro sector te verwijderen en op de uitdaging die er ligt om invulling te geven aan de energietransitie.

Resultaat
Nieuw ontwikkelde dakdozen met daarop PV en een nieuw ontwikkelde robottechnologie die in staat is om deze dakdozen te plaatsen.