RCHA

ReCharge, second life batteries

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door de lage waarde van de afzonderlijke grondstoffen in de batterij, is directe recycling na gebruik in de automotive nog niet aantrekkelijk. Door deze second life batteries in te zetten in de energieketen kunnen deze de duurzaamheid van de Nederlandse energievoorziening verhogen omdat mede met behulp van second life batteries er meer duurzame intermitterende energiebronnen zoals zonne- en windenergie vermogen opgesteld kan worden. Tevens kan duurzame energie met second life batteries geconsumeerd worden op momenten dat het niet waait of ook de zon niet schijnt.

Doelstelling
De studie biedt nieuwe kansen door het hergebruiken van afval (batterijen) door deze een tweede leven te geven en ze vervolgens te recyclen, waardoor een deel van de grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Korte omschrijving
Voor het effici├źnt gebruik van deze vorm van energieopslag zal een managementsysteem ontworpen moeten worden. De levensduurverlenging kan er voor zorgen dat deze nieuwe keten van hergebruik en recycling wel een haalbare totaal business case oplevert.