Integrale Renovatie Concepten DWM

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Voor de bestaande bouw betekent de warmtetransitie het overgaan van ongeveer 7 miljoen bestaande woningen van gas op duurzame warmte. Hiervan zijn 2,4 miljoen woningen in het bezit van woningcorporaties. Woningcorporaties willen dit gasloos maken van hun woningen integreren in hun meerjarig onderhoudsplan. De huidige aanbieders van energieconcepten/ warmteleveranciers hebben geen adequaat antwoord op deze vraag vanuit woningcorporaties. De aangeboden concepten voor bestaande bouw voldoen niet aan de eisen zoals corporaties die stellen. Betaalbaarheid is daarin een zeer belangrijke factor. Er is behoefte aan een gecombineerde oplossing voor o.a. isolatie, ventilatie en gasloze energieconcepten welke in het meerjarig onderhoudsplan (MJOP) kan worden geïmplementeerd. De Warmte Maatschappij richt zich samen met haar projectpartners, Talen, Lenferink en Procalor op een betaalbaar gasloos energieconcept voor woningcorporaties welke in het meerjarig onderhoudsplan kan worden geïntegreerd. Talen en Lenferink vastgoedonderhoud hebben momenteel ongeveer 10% van de Nederlandse corporatiewoningen in beheer voor het meerjarig en mutatie onderhoud.

Doelstelling
Het doel van dit project is om een betaalbare en duurzame oplossing te bieden voor het gasloos maken van bestaande rijtjes- en portiekwoningen van woningcorporaties. Doel van dit project is om alle hobbels en obstakels op te lossen om te komen tot 5.000 te realiseren gasloze renovatieconcepten per jaar. Dit binnen de huidige portefeuille van Talen en Lenferink van ongeveer 200.000 sociale huurwoningen voor het meerjarig onderhoud plan. Deze oplossing wordt geïntegreerd in renovaties die vallen binnen het meerjarig onderhoud van corporatiewoningen. Het meerjarig onderhoud is het meest logische moment voor implementatie van gasloze energiesystemen in bestaande woningen. Het consortium werkt toe naar een realisatie capaciteit van 5.000 gasloze woningrenovaties per jaar in 2027. Dit binnen de huidige werkportefeuilles van projectpartners Talen en Lenferink vastgoedonderhoud.

Korte omschrijving
De Warmte Maatschappij zorgt voor de technische en juridische kennis en capaciteit voor het leveren van warm tap en cv-water. Procalor levert de kennis en capaciteit voor het industrieel vervaardigen van de prefab modules waaruit het energiesysteem wordt opgebouwd. Engineering, kwaliteitscontrole/waarborging en certificering horen bij diens taken. Vastgoedonderhoudsbedrijven Talen en Lenferink hebben de kennis van en toegang tot de corporatiemarkt. Samen bedienen ze 110 woningcorporaties in Nederland. Ze leveren de montage en organisatorische capaciteit voor realisatie. Talen en Lenferink integreren het energiesysteem op basis van ZLT-net en boosterunits met alle waterzijdige techniek, in hun meerjarig renovatieplan. Corporaties de Alliantie en Gooi en omstreken nemen naast gemeente Hilversum en Elaad deel aan de klankbordgroep ter ondersteuning van dit project. Hierbij hebben beide corporaties de doelstelling het woningbezit te verduurzamen incl. gasloos energieconcept. De Alliantie levert de eerste pilot woningen waarin gemeente Hilversum wenst te ondersteunen. Elaad is betrokken vanuit diens belang bij netnivellering op wijkniveau.

Resultaat
Binnen de duur van dit project zal een volledig elektrisch zeer laagtemperatuur warmtenet voor sociale huurwoningen ontwikkeld worden. Dit ZLT-net vormt samen met collectieve elektrische voeding en een datanetwerk met centrale besturing (PLC) een smart thermal grid. Op dit smart thermal grid worden de wooneenheden met individuele boosterunits per woning aangesloten. Deze boosterunits werken de aangeleverde bronwarmte op naar cv en tapwater. Dit energieconcept zal geïntegreerd worden met onder andere isolatie en ventilatie en hiermee onderdeel zijn van integrale renovatie concepten. De Boosterunit bevat alle waterzijdige techniek incl. waterwaterwarmtepomp per individuele woning. Het smart thermal grid biedt de mogelijkheid tot peak shaving (nivellering elektriciteitsnet). Opwekking van tap en cv-water heeft een systeem efficiëntie (COP) overeenkomstig A++ Het concept is volledig elektrisch en kan koelen.