DEMO-RWZI-Bath

Thermofiele Slibgisting en Stikstofterugwinning op RWZI Bath.

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het project is een duidelijk demonstratieproject voor thermofiele vergisting in de waterzuiveringsector en ondersteund daarmee ook de voorlopersrol van de Nederlandse waterzuivering sector in het buitenland.

Doelstelling
Het doel van het project is om de effectiviteit van thermofiele vergisting in de waterzuivering aan te tonen. Hiervoor wordt op een bestaande waterzuivering op praktijkschaal één van beide vergisters omgebouwd tot thermofiele vergisting. Op basis hiervan is een objectieve vergelijking tussen de traditionele mesofiele vergisting en thermofiele vergisting mogelijk onder praktijkomstandigheden.

Korte omschrijving
Dit project is een show case van energiewinning uit hernieuwbare bronnen én energiebesparing door het demonstreren van thermofiele vergisting van zuiveringsslib en terugwinning van stikstof op een rioolwaterzuivering. Thermofiele slibvergisting van zuiveringsslib is een innovatieve technologie waarmee de biogasproductie met 50% kan worden verhoogd, terwijl tegelijkertijd stikstof kan worden teruggewonnen. De voorgestelde stikstofwinning levert energetisch een zeer groot voordeel ten opzichte van het gangbare proces. De technologie kan bij bestaande slibvergistingen eenvoudig en tegen beperkte investeringskosten worden toegepast, waarmee het bijzonder effectief en efficiënt is en een groot herhalingspotentieel kent. Door vergisting thermofiel te bedrijven wordt een duidelijk hogere biogasopbrengst verwacht. In het project zijn verschillende fases te onderscheiden: - Detail technisch ontwerp voor ombouw + processturing - Daadwerkelijke ombouw van één van beide vergisters op basis van dit concept - Monitoringfase - Rapportagefase.

Resultaat
Het resultaat van het project is het realiseren van een thermofiele vergister inclusief relevante praktijkervaring hierbij. Positieve resultaten van dit project zullen er toe leiden dat ook de tweede vergister op locatie Rilland-Bath wordt omgebouwd. Als spin-off mag verwacht worden dat andere waterzuiveringen, in binnen- en buitenland, dit voorbeeld zullen gaan volgen.