SWAT

Spijtvrij renoveren met de Warmtepomp van de Toekomst

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland staat vanuit het Klimaatakkoord voor de uitdaging om ruim 7 miljoen huizen te renoveren tot goed geïsoleerde aardgasvrije woningen. Spijtvrij. Daartoe zal een groot aantal renovaties uitgevoerd moeten worden, vaak stapsgewijs over meerdere jaren. Een hele uitdaging omdat niet alle renovatiemaatregelen en systemen automatisch aansluiten op de situatie in de woning, de bewonerswensen en de nieuwe technieken en systemen die in latere fases beschikbaar komen. Warmtepompen zijn voor veel aardgasvrije woningen de enige of meest logische oplossing in het verwarmingssysteem. Echter, de huidige compressie warmtepompen sluiten matig aan op bestaande woningen. Ze vereisen een goed geïsoleerde woning met lage temperatuur warmteafgifte en zijn niet eenvoudig te installeren. Ze bieden daarmee een suboptimale oplossing voor een groot deel van de bestaande woningvoorraad. Ook zijn ze relatief duur, maken geluid en bevatten schadelijke koudemiddelen.

Doelstelling
Doel van het project is de ontwikkeling van een warmtepomp en warmtebuffer voor spijtvrije renovaties van woningen met Label A/B/C/(D). Het betreft een thermo-akoestische L/W warmtepomp met een vermogen van 6 kW en een compacte energiezuinige HT-warmtebuffer. Hiermee komt een compact verwarmingssysteem beschikbaar dat: 1. energiezuinig met goed rendement water van 80oC levert voor verwarming en tapwater, zonder dat additionele systemen nodig zijn; 2. geschikt is voor Label A/B/C/(D) woningen waarbij volledige isolatie en LT afgifte geen vereiste is; 3. stil is en vrij van F-gassen/koudemiddelen; 4. door de energiezuinige HT warmtebuffer, tevens als warmtebatterij fungeert voor het leveren van piekvermogen en dat flexibiliteit biedt om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Korte omschrijving
De activiteiten zijn: 1. Specificatie van de pilots waarin de warmtepomp en buffering getest wordt. Opgesteld op basis van: bouwkundige aspecten, installatietechniek, bestaande infrastructuur, eigenaar/bewoner aspecten en verschillende type woningen. 2. Ontwikkeling van de Blue Heart warmtepomp. Het betreft ontwikkeling, optimalisering en tuning van de 6kW Blue Heart engine o.b.v. van de spijtvrije specificaties. Deze engine wordt in de L/W warmtepompen van de pilots in de woningen geïnstalleerd. 3. Ontwikkeling van de NES warmtebuffer. 4. Uitvoering van de pilots in verschillende use cases en omstandigheden als blauwdruk voor verdere verbetering en opschaling. 5. Uitvoering van projectmanagement en kennisdelingsactiviteiten.

Resultaat
De resultaten van het project zijn: 1. De warmtepomp van Blue Heart Energy, een L/W warmtepomp van 6kW (ook dubbel uitvoerbaar naar 12kW) geschikt voor Label A/B/C/(D) woningen. Het hart van deze warmtepomp is de thermo-akoestische engine van Blue Heart Energy: Een warmtepomp met deze engine: - koppelt aan elke bron (lucht, water, geo- en aquathermie, zonPV, etc). Hierdoor is deze goed plaatsbaar in elke woning; - werkt bij elk temperatuurbereik en levert temperaturen tot 80 C voor verwarming en tapwater. Hierdoor kan ruimteverwarming ook via bestaande radiatoren plaatsvinden; - bevat geen schadelijke koudemiddelen; - is stil; - is betaalbaar, onderhoudsarm en energiezuinig. 2. De energiezuinige warmtebuffer van Newton Energy Solutions dat ingezet wordt als: - Compacte tapwater opslag; - Back-up voor het leveren van piekvermogen voor warmtevraag; - Warmtebatterij voor ontlasting van het elektriciteitsnet. 3. Renovatie concepten voor verschillende typen corporatie woning, die goed passen in de bestaande mutatie- en onderhoudsmomenten van woningcorporaties.