RHINO

RHINO

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het aanbod van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie fluctueert sterk, en wordt bovendien gegenereerd op gedecentraliseerd niveau. Het huidige netwerk is niet geschikt voor het verwerken van grote fluctuaties die optreden als gevolg van de onvoorspelbare duurzame energieproductie. In Nederland worden, zodra er te veel stroom wordt opgewekt in verhouding tot de vraag, groene assets zoals windparken gecurtaild (afgeschakeld). Curtailen vindt in Nederland nu al geregeld plaats. Met de realisatie van de nieuwe windparken op zee en de snelle groei van zonneparken, zal er met een steeds hogere frequentie curtailment plaatsvinden in Nederland. Studies laten zien dat het kritieke omslagpunt bij 20% hernieuwbare energieopwekking ligt, waar Nederland binnen enkele jaren zal zijn. Opslag van duurzame energie en balanshandhaving zijn van essentieel belang om verdere groei van duurzaam opgewekte energie mogelijk te maken.

Doelstelling
In dit project zal daartoe een batterij, met bij behorende regeltechnologie, van GIGA gedemonstreerd worden op het smart grid van Windnet achter de hoofd trafo. Om de batterij, de verschillende hernieuwbare energieparken (zon- en wind) en de energie- en vermogensmarkten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen heeft C-Sar Energy een nieuw hybride forecast model in ontwikkeling dat tevens in dit project gedemonstreerd zal worden. In dit project gaat dus de vergroting van de efficiëntie van duurzaam opgewekte energie gedemonstreerd worden. Doordat de opwekking van duurzame zon- en windenergie minder afgeschakeld hoeft te worden, door de (te veel) opgewekte energie op te slaan in de batterij, in plaats van de assets af te schakelen, en op een later tijdstip, zodra er een tekort is aan duurzame energie, deze op het net te zetten. Daarnaast wordt met behulp van de batterij het net gestabiliseerd met duurzame energie.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project betreffen: - Bouw, Installatie en aansluiten van een demonstrator 12MW megabatterij met prototype hybride energiehandelssysteem; - Demonstratie batterij en hybride forecastmodel in combinatie met wind- en zonneparken op het Flevolandse (smart) grid; - Realisatie CO2-besparingsdoelstellingen; - Uitrol batterij en hybride handelsstrategieën.

Resultaat
In dit project wordt gedemonstreerd dat er met innovatieve batterijtechnologie (op basis van een grootschalige batterij en een zelf ontwikkeld forecastmodel) een technisch en financieel haalbare oplossing en daarmee ook een verdienmodel voor energieopslag kan bestaan voor het Flevolandse grid met een beperkte hoofdaansluiting. Het project wordt aangesloten op het 150 kV-net en gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. Dit project wordt de standaard voor energieopslag bij zon- en windparken. Aangetoond zal worden dat door het combineren van parallel inzetbare verdienmodellen de energiereserve- en onbalansfunctionaliteiten tegelijk rendabel kunnen worden ingezet. De te demonstreren technologie zal zich ten opzichte van andere oplossingen vooral onderscheiden door de effectiviteit en efficiëntie van de integratie van duurzame opwek (zon en wind), batterij en aansturing. Het project levert in potentie een CO2 -besparing op van 31.185 ton CO2 in 5 jaar door een grotere hoeveelheid duurzame energie op het elektriciteitsnet te zetten, curtailment te voorkomen en het net te stabiliseren.