BBS

Ontwikkeling en integratie van de Blue Battery voor elektrische energieopslag binnen bebouwde omgevi

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Ontwikkeling en integratie van de Blue Battery voor elektrische energieopslag binnen bebouwde omgeving: Blue Battery System (BBS) Wij ontwikkelen een energieopslagsysteem met ge├»ntegreerd batterijbeheersysteem dat gebruik maakt van de Blue Energy technologie, en hiermee zal bijdragen aan de ambitie om een innovatief product te ontwikkelen op het gebied van flexibiliteit en effici├źntie van duurzame energiebronnen. Dit systeem heet het Blue Battery Systeem (BBS).

Doelstelling
Ontwikkelen en opschalen van BBS van labproduct tot een praktische en schaalbare oplossing voor energieopslag en stroomlevering op momenten van weinig zon of wind, en beproeven hoe deze werkt binnen operationele schaal door middel van een pilot met 1 kW vermogen en capaciteit van 10 kWh.

Korte omschrijving
Het project is opgedeeld in 4 werkpakketten ter ontwikkeling van een innovatieve batterij binnen een gebouwde omgeving. Werkpakket 1 (door AquaBattery en REDstack) richt zich op opschaling, engineering en het opzetten van productie van membraanstacks voor 1 kW vermogen en 10 kWh opslagcapaciteit. Met deze ontwikkeling loopt Nederland voorop in conversie tussen elektriciteit en zoet-zout water (Blue Battery en Blue Energy). Werkpakket 2 heeft betrekking op de automatisering en integratie binnen het elektriciteitsnetwerk (AquaBattery + Compass + Technolution), waarbij integratie wordt getest in een lokaal elektriciteitsnetwerk (The Green Village). Werkpakket 3 omvat operatie van het opgeschaalde systeem, waarin o.a. de range van de opgeslagen elektriciteit wordt gevarieerd door samenspel in opwekking en gebruik (AquaBattery en REDstack). Werkpakket 4 betreft bestudering en validatie van marktkarakteristieken en de uitvoering van de levenscyclus kostenanalyse, en de kennisdeling daarvan (AquaBattery + TU Delft).

Resultaat
Het resultaat is dat de Blue Battery op technisch en economisch vlak wordt ontwikkeld voor lokale inpassing in een elektriciteitsnetwerk met gebruikers en/of producenten. Dat wordt fysiek ondersteund door een autonoom functionerend BBS met vermogen 1 kW vermogen / 10 kWh opslagcapaciteit, welke slim inspeelt op veranderingen in vraag en aanbod.