Meetdata Derden

Meetdata Derden

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In 2018 is Meerdere Leveranciers Op Een Aansluiting (MLOEA) mogelijk geworden. Dit betekent dat op één adres er meerdere leveranciers gecontracteerd kunnen worden. De MLOEA regeling is een uitwerking van de Europese Richtlijn 2014/94/EU, dat betrekking heeft op de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Het is dankzij MLOEA mogelijk om als gebruiker verschillende energiecontracten af te sluiten op hetzelfde adres met diverse leveranciers. Verder is het door MLOEA mogelijk geworden dat ook andere rechtspersonen (i.e. geen energieleveranciers) energiecontracten kunnen afsluiten, zoals een leasebedrijf, laadpaalexploitant, etc.. Echter, momenteel zijn de huidige MLOEA aansluitingen/contacten voor kleinverbruikers te duur en zijn de proposities praktisch onbruikbaar. Dit komt omdat er een aantal significante barrières zijn, te weten; te hoge extra kosten, ruimte gebrek (extra meetrichting past vaak fysiek niet in de meterkast), de doorlooptijd van installaties is te lang en er is geen standaardisatie in het proces en de daarbij behorende kosten.

Doelstelling
De doelstelling van het project is om een oplossing te ontwikkelen die ervoor zorgt dat MLOEA wel een succes wordt. Men zal daarvoor MLOEA 2.0 ontwikkelen; een alternatieve, kosten efficiënte manier om de elektriciteitsvraag achter de primaire aansluiting te splitsen en te alloceren op basis van meetdata van derden. Om de doelstelling te bereiken wordt er gebruik gemaakt van (MID) gecertificeerde sub-meters, die dan wel al geplaatst zijn of nog geplaatst moeten worden. Deze sub-meters bevinden zich veelal in slimme assets zoals laadpalen en boilers en/of kunnen bij deze assets worden geplaatst. Er is hierdoor geen extra netbeheerdersmeter in de meterkast meer nodig. Belangrijk is om het verrekenen van het gebruik goed in beeld te brengen, zo moeten de sub-meters serieel achter de netbeheerdersmeter geplaatst, waarbij data van de sub-meters in mindering gebracht moet worden op het geregistreerde gebruik van de netbeheerdersmeter.

Korte omschrijving
Binnen het ketenbrede consortium zal er een overkoepelend platform ontwikkeld worden wat als verbeterde versie van de MLOEA moet dienen, namelijk de MLOEA 2.0. Alliander onderzoekt en ontwikkelt een Sub Asset Registratie (SAR) systeem, waarin de verschillende sub-meters worden gekoppeld aan virtuele allocatiepunten en een virtuele EAN zoals deze zijn vastgelegd in het C-AR. Daarnaast wordt in de SAR vastgelegd wie de eigenaar is van de sub-meter. Verder worden er propositieontwikkelingen onderzocht door diverse projectpartners om een keten breed systeem te ontwikkelen en ontwerpen waarbij MLOEA diverse markten openbreekt waardoor o.a. duurzaamheidswinsten behaald kunnen worden. Een belangrijke activiteit is het in de praktijk testen van het MLOEA 2.0 project, waarbij de verkregen data gebruikt wordt om het systeem verder te verbeteren en te leren over de mogelijkheden voor landelijk opschalen. Er zal in de pilot extra aandacht zijn voor hoe MLOEA 2.0 marktwerking kan stimuleren om tot duurzaamheidswinsten te komen en wat de maatschappelijke en duurzame systeem effecten hiervan zijn.

Resultaat
Het project resulteert in het onderzoeken, ontwikkelen en aantonen van het werkingsprincipe van de MLOEA 2.0 onder een representatieve groep van 100 huishoudens. De resultaten die verwacht worden zijn: een database voor registratie van seriële secundaire allocatiepunten; een platform met achterliggende verrekening algoritmiek om sub-meter data te alloceren, waardoor het mogelijk wordt om meerdere energieleveranciers op één adres toe te laten. Tijdens de uitvoering van het project kan de beoogde splitsing direct in de praktijk onderzocht en getest worden op locaties die hiervoor in aanmerking komen binnen Alliander gebied. Uiteindelijk is als resultaat ook te verwachten dat er meer marktwerking ontstaat door de MLEOA 2.0. Er is hiervoor echter nog aanvullende kennis nodig, die in dit project zal worden opgedaan, om de impact van landelijke opschaling te bepalen. Proposities die worden onderzocht en mogelijk worden door MLOEA 2.0 zijn bijv. het gebruiken van flex asset pools of dat een leasemaatschappij een combinatie levert van EV, laadpaal en stroomcontract voor de laadpaal, waarbij zakelijke elektrische leaserijders de stroom voor het laden niet meer hoeven voor te financieren.