MAS®

Mainstream Anammox System (MAS®)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De bestaande UNAS® technologie (Upflow New Activated Sludge®) – een batch-proces in 1 tank – heeft echter een beperkt toepassingsbereik voor het ombouwen van bestaande rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Doelstelling
Het ontwikkelen van een nieuwe technologie, MAS® genaamd, voor stikstofverwijdering gebaseerd op Anammox-bacteriën. Deze innovatie kan in bestaande rioolwaterzuiveringsinstallaties ingepast worden en maakt het mogelijk om meer organisch materiaal naar de vergister te sturen en zo meer energie uit afvalwater te halen.

Korte omschrijving
De ontwikkelde stikstofverwijderingstechnologie gebruikt ammonium-oxiderende bacteriën en anammox-bacteriën om stikstof uit afvalwater te verwijderen bij lage temperaturen. Hiervoor wordt een nieuwe pilootreactor gebouwd volgens het stramien van een bestaande rwzi. Dit alles met het oog op het ontwerp en de bouw van een full-scale systeem dat zo breed mogelijk kan toegepast worden op bestaande rioolwaterzuiveringsintallaties, die zo worden omgebouwd tot Energiefabrieken.

Resultaat
Business case en ontwerp van een fullscale toepassing van MAS® (Mainstream Anammox System) zodat rwzi Nieuwveer (Breda) als eerste kan omgebouwd worden tot een Energiefabriek met de continue en gecompartimenteerde MAS®-technologie.