KSGD21

Klimaatinvestering Smeltinstallatie Gieterij Doesburg 2021

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Gieterij Doesburg B.V. richt zich al meer dan 120 jaar op het gieten van ijzer. De onderneming produceert met name voor de automotive, transport en landbouw sector en levert daarbij een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de gietstukken. De gieterij is onderdeel van de Gietburg Groep. Binnen de groep zijn bijna 300 medewerkers werkzaam. De huidige smeltinstallatie van Gieterij Doesburg bestaat uit twee grote kanaalinductieovens. Dit type oven is zeer geschikt om grote hoeveelheden ijzer te smelten en warm te houden. Nadeel is echter dat deze ovens niet eenvoudig uitgeschakeld kunnen worden. De ovens staan in de praktijk dus 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan, waardoor het energieverbruik erg hoog is.

Doelstelling
Om het energieverbruik te verminderen gaat Gieterij Doesburg de bestaande smeltinstallatie vervangen door drie nieuwe, efficiƫntere ovens. De nieuwe ovens worden gezien als 'sprinterovens'; deze zijn gericht op smelten en hoeven niet constant verwarmd te worden. Hierdoor kan men het smeltproces gerichter sturen en de energie efficiƫnter inzetten. Ondanks dat de nieuwe sprinter ovens een hoger piekvermogen vereisen zal het jaarlijkse energieverbruik van de smeltinstallatie als gevolg van deze investering met ruim 34% dalen.

Korte omschrijving
Het vervangen van de oude smeltinstallatie vereist een aantal aanpassingen, zoals het verzwaren van de elektrische installatie en het verstevigen van de gebouwfundering en het plaatsen van een verstevigde verdiepingsvloer. Als dit gereed is zal de leverancier de nieuwe ovens plaatsen en kan het interne logistieke proces worden aangepast op de nieuwe situatie. Daarbij wordt het personeel opgeleid om te kunnen werken met de nieuwe smeltinstallatie. Tot slot wordt de bestaande smeltinstallatie gesaneerd.

Resultaat
De nieuwe smeltinstallatie stelt Gieterij Doesburg in staat om jaarlijks het stroomverbruik te verminderen met ruim 7,6 GWh, dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 2.700 huishoudens en levert over een periode van 5 jaar een verwachte CO2 besparing van 22.061 ton.