Harsco desulph slag

Harsco desulph slag processing facility

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de afgelopen jaren is in de bebouwde omgeving van het Tata Steel terrein met regelmaat sprake geweest van een 'grafietregen', afkomstig van stof uit ROZA-slak (restproduct bij ontzwaveling van ruwijzer). Bewoners uit met name Wijk aan Zee maken zich zorgen over hun gezondheid. In 2018 heeft Tata Steel zo'n 1.000 klachten uit de omgeving ontvangen, welke kunnen worden toegeschreven aan de grafietuitstoot.

Doelstelling
Om de stofuitstoot te verminderen en de circulaire economie te vergroten hebben Tata Steel en Harsco besloten om gezamenlijk te investeren in een verbeterd koel- en verwerkingsproces van ROZA-slak. Door een gecontroleerde inpandige koeling zonder water wordt stofuitstoot naar de omgeving voorkomen. Door een keten aan bewerkingen van de ROZA-slak wordt een product van ijzerhoudende en niet ijzerhoudende fracties gerealiseerd, dat nagenoeg volledig kan worden hergebruikt in de staalfabriek van Tata Steel. Het project levert forse directe en indirecte CO2-besparingen op.

Korte omschrijving
Voor de koeling en verwerking van de ROZA-slak wordt door Harsco, het bedrijf dat de slakverwerking op het Tata Steel-terrein verzorgd, een overdekte fabriekshal gebouwd. Door de inzet van platte bakken (in plaats van diepe slakpannen) worden lange, dunne platen ROZA-slak gevormd, die door een groter en platter oppervlak sneller koelen en beter gebroken kunnen worden in kleinere fracties. Deze kleinere fracties zijn geschikt voor volledig hergebruik als grondstoffen binnen Tata Steel. In de hal kan ook een ander restproduct bij de staalproductie, de zogenaamde slobslak, onder droge omstandigheden worden bewerkt en gezeefd tot herbruikbare fracties binnen Tata Steel. Op dit moment is de door koelwater verweekte massa slobslak alleen geschikt voor laagwaardige toepassing als verhardingsmateriaal in wegen. Op jaarbasis kunnen in de nieuwe hal globaal 200.000 ton ROZA-slak en 250.000 ton slobslak worden verwerkt.

Resultaat
In de nieuwe bedrijfshal van Harsco vindt de verdere koeling en verwerking zonder gebruik van koelwater plaats. Door een integraal koel-, afzuig- en luchtbehandelingssysteem is er nagenoeg geen stofuitstoot (restemissie < 2 mg/m3). De vloer van de hal is waterdicht en vuurvast. Hierdoor vindt er geen uitspoeling van vervuilde stoffen naar het grondwater plaats en wordt de kans op oververhitting uit het oogpunt van brandveiligheid verkleind. Door het hergebruik van de ROZA-slak en daarmee de besparing op grondstoffen voor de staalproductie wordt een jaarlijkse CO2-reductie van 18.300 ton bereikt. Daarnaast is er een indirecte CO2-reductie, doordat er minder bulktransport naar en van Tata Steel is vanwege minder aanvoer van grondstoffen respectievelijk minder afvoer van restproducten (afval) door hoger hergebruik. Omdat de transportbewegingen op het Harsco-terrein overdekt en met lichter materieel (trucks in plaats van treinen) kan plaatsvinden, wordt een CO2-reductie met ca. 5 tot 10 % van het gasolieverbruik bereikt.