DryStar

Haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw zuiverings- en droogproces voor aardappelzetmeel

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Rodenburg wil haar productieplatform voor op zetmeel gebaseerde biopolymeren in de komende jaren sterk opschalen. Hiertoe is het beschikbare zetmeel uit het afval van de aardappelverwerkende industrie nog niet zuiver en droog genoeg. In dit project wordt de haalbaarheid onderzocht van pilotinstallatie die voor het eerst de zuiverings- en droogstappen integreert in het winningsproces zelf, waarmee een grote hoeveelheid energie wordt bespaard.

Doelstelling
Het doel van het project is het onderzoeken van een nieuwe geïntegreerde reinigings- en droogsectie voor het zuiveren van zetmeel uit afvalwater in de aardappelindustrie. De resultaten van het project moeten leiden tot een pilotproject bij een eerste klant.

Korte omschrijving
De technische haalbaarheidsvragen worden onderzocht door een combinatie van desk/literatuurstudie en labonderzoek. De economische haalbaarheid wordt onderzocht op basis van interviews, literatuur- en desk research en de feedback van pilot klanten. Het wordt uitgevoerd door medewerkers van Rodenburg en Nivoba.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit haalbaarheidsonderzoek zijn: - Een validatierapport rondom het scheiden, drogen en zuiveren van zetmeel in de afvalstroom van aardappelsnackfabrieken. - Een businesscase en investeringsplan voor een eerste pilotinstallatie.