Esthetische Zonnepanelen

Esthetische Zonnepanelen voor Zonnegevels en Daken

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Wat velen zich onvoldoende realiseren is dat de keuze om zonnepanelen te plaatsen in de gebouwde omgeving wordt beperkt door esthetische aspecten zoals de kleur. Standaard zonnepanelen zijn eentonig zwart en bieden geen variatiemogelijkheden. Daarom worden op veel gebouwen donkere zonnepanelen ver uit het zicht op het dak geplaatst. Bestaande technieken voor het maken van gekleurde zonnepanelen zijn te duur voor grootschalige implementatie. Interessant is dat er bij de meeste gebouwen met meer dan drie verdiepingen meer zonlicht op de gevels valt dan op het dak. Gebouwgevels bieden dus een enorme potentie voor het opwekken van zonne-energie. Gevels zijn het visitekaartje van utiliteitsbouw en zwarte zonnepanelen zijn hiervoor onacceptabel. Gekleurde zonnepanelen zijn veel beter toepasbaar in gevels en daarnaast ook op woningen met terracotta dakpannen. Bovendien dragen stijlvolle gekleurde zonnepanelen bij aan het kostenefficiƫnt realiseren van mooie nul-op-de-meter woningen en gebouwen en aan de publieke acceptatie van zonne-energie. Kortom, wanneer we gekleurde zonnepanelen kunnen maken die esthetisch, efficiƫnt en betaalbaar zijn dan biedt dit zeer goede marktkansen.

Doelstelling
In dit project zullen Soluxa, Radboud Universiteit Nijmegen en SMP Creative de haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe technologie voor gekleurde zonnepanelen. De kosten en het rendement van deze technologie zijn zeer competitief. Dit project draagt concreet bij aan de doelstellingen van het Urban Energy programma van de Topsector Energiestudies door het ontwikkelen van innovatieve producten voor zonne-energie en het verhogen van de aantrekkelijkheid d.m.v. esthetica. Bij een positieve uitkomst van deze haalbaarheidsstudie zal deze technologie worden ontwikkeld en zullen we betaalbare gekleurde zonnepanelen in de markt zetten die esthetische gevel- en dakintegratie mogelijk maken.

Korte omschrijving
Binnen dit consortium zullen diverse activiteiten uitgevoerd worden om de economische en technische haalbaarheid van de technologie voor gekleurde zonnepanelen aan te tonen en de gewenste marktspecificaties te formuleren. De kostprijs, verkoopprijs en licentiemogelijkheden van onze technologie zullen onderzocht worden. Daarnaast worden de voor- en nadelen van beschikbare verkoopkanalen vergeleken. Op korte termijn zal een octrooi- en literatuuronderzoek uitgevoerd worden. Verder zullen we partijen benaderen die een rol kunnen spelen in de opschaling zodat we een goede strategie kunnen opzetten. Tot slot zal een marktonderzoek duidelijk maken waar de beste marktkansen liggen voor esthetische zonnepanelen met onze technologie. Voor zowel gevels als schuine daken zal onderzocht worden welke kleuren en patronen gewenst zijn. Op grond van de uitkomst van deze activiteiten zal vervolgens worden besloten of er met een ontwikkeltraject gestart zal worden.

Resultaat
Na afloop van deze haalbaarheidsstudie is het duidelijk welke markten er zijn voor gekleurde zonnepanelen. Er zal een analyse zijn van het volume en de winstmarge van deze markten en de bijbehorende verkoopkanalen. Op basis hiervan wordt er een focus en strategie opgezet. Er komt een overzicht van producten die al beschikbaar zijn en op welke terreinen onze technologie onderscheidend is. Diverse kenmerken van gekleurde zonnepanelen zullen vergeleken worden, zoals de toepasbaarheid, rendement, systeemprijs, kleursterkte, esthetische uitstraling, integratie complexiteit, levensduur, flexibiliteit en de kosten van diverse kleurtechnieken. De technische haalbaarheid en industrialisatie mogelijkheden van onze technologie zullen uitgewerkt worden. Verder zal op basis van gesprekken met eindgebruikers duidelijk worden welke toepassingen het meest geschikt zijn en wat een acceptabel prijsniveau is. Door een patentaanvraag zal de technologie beschermd worden. Een businessplan zal worden opgesteld op basis waarvan besloten wordt of er met een ontwikkeltraject zal worden gestart.