EDAG

Energiebesparende decanters AMF Gasselternijveen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de aardappelmeelfabriek (AMF) van Avebe te Gasselternijveen worden vanuit aardappelen aardappelzetmeel en aardappeleiwit gewonnen middels een extractieproces met daarin o.a. decanters. Voor de juiste afscheidingskwaliteit zijn achter deze decanters centrizeven geplaatst. Deze zeven verbruiken grote hoeveelheden spoelwater welke vervolgens ingedampt dient te worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van stoom welke geproduceerd wordt door de verbranding van aardgas. Maar, door de huidige slijtage op de decanter bowl hebben de decanters momenteel geen optimale scheiding meer, is regulier onderhoud geen optie meer, en moet Avebe gaan investeren in uitgebreide en kostbare levensduur verlengende maatregelen. Echter, uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat dit moment ook een goede mogelijkheid kan zijn om te gaan investeren in een significante energiebesparing. De investering in een andere type decanter zorgt ervoor dat de centrizeven (en aardgas voor het indampen van spoelwater) overbodig worden. Dit betreft helaas wel een project met een aanzienlijk hogere terugverdientijd (> 5 jaar).

Doelstelling
Het doel van dit project is om een significante energiebesparing te realiseren door het investeren nieuwe decanters. Hierdoor zal Avebe de nageschakelde centrizeven verwijderen en haar significant aardgasverbruik te kunnen verminderen. In dit project zal Avebe hiervoor acht nieuwe decanters gaan aanschaffen. Onderdeel van deze investering zijn ook investeringen alle technische noodzakelijkheden en installatiekosten om deze decanters in gebruik te stellen uiterlijk lente 2023.

Resultaat
Deze investering brengt als resultaat een aanzienlijk energievoordeel met zich mee ten opzichte van een uitgebreide levensverlengende investering van de huidige installatie. Het plaatsen van nieuwe decanters leidt tot de volgende besparingen: ? Waterbesparing van 107.300.000 liter per jaar ? Elektriciteitsbesparing van 1.733 MWh per jaar ? Aardgasreductie van 1.440.000 Nm³ per jaar Deze voordelen worden gerealiseerd door het elimineren van het spoelwater op de centrizeven. Dit water hoeft vervolgens niet gecoaguleerd en ingedampt te worden met stoom. Bij deze besparing hoort een totale CO2-reductie van 2.970 ton per jaar