DZK

Demonstratie zelflerende kantoorgebouwen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Verduurzaming van kantoorgebouwen een belangrijk thema binnen de Nederlandse vastgoedsector. Huurders vragen om duurzame kantoorgebouwen, de overheid stelt steeds strengere eisen aan energieprestaties en de eigen ambities van de vastgoedbedrijven liggen steeds hoger. In Nederland is het gangbaar dat de klimaatinstallaties in grotere kantoorgebouwen worden aangestuurd door een GebouwBeheerSysteem (GBS). De gebouwbesturing is zodanig ingeregeld dat installaties dagelijks volgens dezelfde schema's in- en uitgeschakeld worden. Dit leidt tot inefficiënte kantoorgebouwen met onnodig hoge energiekosten, suboptimaal binnenklimaat en ontevreden gebruikers. Om deze problemen op te lossen heeft Spectral een zelflerende besturing ontwikkeld voor het slim aansturen van het GBS systeem in een bestaand gebouw. Deze 'Smart Building Upgrade' gebruikt o.a. real time gebouwdata en weerdata om de instellingen van klimaatapparatuur continu te optimaliseren. Dit biedt een grote kans voor NSI om haar vastgoedportfolio te verduurzamen en het comfort in de kantoren te verbeteren.

Doelstelling
Het consortium zal de Smart Building Upgrade demonstreren in 28 kantoren, die elk zeer verschillend zijn in bouwjaar, oppervlakte, GBS en type klimaatinstallaties. Binnen het project wordt gewerkt aan de laatste ontwikkelingen die de compatibiliteit van het product vergroten en zorgen voor een betere werking in complexere situaties. Zodoende zal een breed scala aan HVAC-technologieën kunnen worden aangestuurd en zal het product toegepast kunnen worden in meer dan 90% van de grotere kantoorgebouwen. Deze demonstratie zal aantonen dat in uiteenlopende praktijksituaties de Smart Building Upgrade betrouwbaar functioneert en gemiddeld ca. 15% bespaart op het totale energieverbruik van een gebouw.

Korte omschrijving
In het demonstratieproject zal eerst een inventarisatie en controle op de gebouwen, klimaatinstallaties en gebouwbeheersystemen plaatsvinden. Vervolgens worden hoogwaardige sensoren in het gebouw geïnstalleerd, o.a. om data over binnenklimaat condities te verzamelen. Daarna worden aanvullende digital twins en algoritmes ontwikkeld en via een software platform aan het GBS gekoppeld. Aansluitend worden de datastromen opgezet en de software ingeregeld. Vervolgens wordt overgegaan tot volledig geautomatiseerde en zelflerende regeling van het GBS systeem.

Resultaat
Het project resulteert in 28 slimme kantoorgebouwen. In elk kantoorgebouw zijn Smart Building sensoren en controller geïnstalleerd en zorgt het Smart Building Platform voor de aansturing van de specifieke gebouwinstallaties. Dankzij de upgrade besparen de gebouwen jaarlijks ca. 4.500 MWh aan energie en wordt een CO?2? reductie behaald van 764 ton per jaar. De Smart Building Upgrade blijft het energiegebruik in de kantoorgebouwen continu verder optimaliseren, waardoor de besparingen blijven toenemen.