NOM woning

Demonstratie nul op de meter woning

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In Nederland zijn er circa 111.000 woningen die op korte termijn gerenoveerd dienen te worden, enerzijds vanwege onderhoud dat gepleegd moet worden, anderzijds om ze te verduurzamen. Deze woningen zijn in veel gevallen eigendom van woningcorporaties. In de meeste gevallen zijn deze direct verbonden met elkaar. Veel van deze woningen hebben nog een label F of G op het gebied van energieverbruik, de Nederlandse woningvoorraad slurpt dus energie. Tegelijk blijven de energieprijzen stijgen. Daarnaast moeten in 2030 alle huizen duurzaam ontwikkeld en/of gerenoveerd zijn. Regelgeving rondom bouwen en renoveren wordt steeds strenger. Huizen moeten almaar duurzamer worden, Europese regelgeving over duurzaamheid wordt ook steeds strenger. Ook Nederland heeft afspraken vastgelegd in een convenant waarbij afgesproken is dat een aanzienlijk deel van de te verbruiken energie, duurzaam wordt opgewekt.

Doelstelling
Doelstelling in dit project is het demonstreren van een totaal oplossing voor de renovatie van een huurwoning, waarbij binnen één a twee dagen een grondgebonden tussenwoning van een label F- of G, gerenoveerd is naar een woning die niet alleen energieneutraal is maar zelfs energie oplevert. Uitgangspunt en startpunt hierbij is de Stroomversnelling, waarin 2 van de 3 aanvragers zich gecommitteerd hebben aan een deal met de overheid, waarbij eerst 11.000 woningen en uiteindelijk 111.000 woningen gerenoveerd moeten worden naar energieneutraal.

Korte omschrijving
Het project demonstreert een nieuw renovatie concept, waarmee aanvragers een huis in 1 à 2 dagen renoveren tot een woning die energieneutraal is maar ook energie opwekt. Zonder extra kosten voor de bewoners. Dit wordt gedemonstreerd in 27 woningen in Nieuw Buinen. Het streven bij huidige renovaties is vaak dat het naar een A-of B- label wordt gerenoveerd, dan wel een verbetering van 2 labels, en in uitzonderlijke gevallen probeert men zelfs te komen tot een EPC van 0. Wat inhoudt dat bijvoorbeeld enkel glas wordt vervangen voor dubbel glas, wanden en gevels worden geïsoleerd, warmtepompen worden geplaatst en in sommige gevallen zelfs zonnepanelen worden geplaatst om zelfstandig energie op te wekken. Enerzijds richt een renovatie zich op het verbruik van minder energie van een woning en anderzijds installaties die minder energie verbruiken. Hiermee zijn echter de basis problemen niet opgelost. Nieuwe installaties worden op huidige 'probleem' installaties aangesloten, waardoor ze niet efficiënt werken en renovatie zorgt voor overlast. Eigenaren zijn daarom niet snel geneigd om hun huis te renoveren.

Resultaat
Het demonstreren van een totaal oplossing voor de renovatie van een huurwoning, waarbij binnen één a twee dagen een grondgebonden tussenwoning van een label F- of G, gerenoveerd is naar een woning die niet alleen energieneutraal is maar zelfs energie oplevert. Uitgangspunt en startpunt hierbij is de Stroomversnelling, waarin 2 van de 3 aanvragers zich gecommitteerd hebben aan een deal met de overheid, waarbij eerst 11.000 woningen en uiteindelijk 111.000 woningen gerenoveerd moeten worden naar energieneutraal. Dit project gaat nog een aantal stappen verder, namelijk niet alleen energieneutraal, maar ook meer energie opwekken dan nodig is bij energieneutraal. Naast het demonsteren van deze innovatieve wijze van renoveren, is uiteindelijk ook het doel de productiekosten te reduceren, zodat dit de standaard kan worden in de markt.