WHKNE

Wie het kleine niet eert...

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Een gangbare manier om afval te verwerken is om het te verbranden in een afvalenergiecentrale (AEC). Tijdens de verbranding wordt een significante hoeveelheid energie opgewekt in de vorm van elektriciteit en warmte. Na verbranding resteert ongeveer 20-25% van de massa in de vorm van AEC-bodemassen. Deze bodemassen worden middels verschillende scheidingstechnieken ontdaan van metalen, waarna de reststroom wordt verwerkt tot een vrij toepasbare bouwstof. Momenteel wordt 60% van de bodemas op deze wijze gerecycled. Een verbeterslag in opschoningsmethode is nodig om de resterende 40% tevens optimaal circulair in te kunnen zetten. Een veelgebruikte scheidingsmethode is de Eddy Current methode, waarbij een elektrisch veld non-ferro metalen scheidt van het overige materiaal. Door het opwerken van de bodemassen kunnen deze opnieuw worden ingezet en worden ook andere nuttige materialen teruggewonnen, waaronder aluminium. Terugwinning van aluminium zorgt voor een significante CO2 besparing door het verminderen van het, zeer milieubelastende, primaire productieproces van dit metaal. Tevens bevat bodemas zeer kostbare metalen, zoals goud en zilver.

Doelstelling
Het doel van dit project is het ontwerpen, ontwikkelen en testen van een prototype EC-scheidingsinstallatie met een hogere scheidingsefficiëntie vergeleken met huidige technieken. Met dit prototype wordt in een pilot getest hoever de scheidingsefficiëntie kan worden verhoogd voor de kleinste fractie (0-2 mm) non-ferro metalen. Na afloop van dit project is het doel om de techniek toe te passen op zowel de Nederlandse en Internationale markt, waarbij marktaandeel van Van Hemert kan worden uitgebreid.

Korte omschrijving
Binnen dit project zal een nieuw type rotor worden ontworpen en ontwikkeld, die met een verhoogde efficiëntie de kleinste fractie non-ferro metalen uit bodemas kan scheiden. De afzonderlijke onderdelen van de nieuwe installatie zullen worden getest in een beveiligde testomgeving, om zo de maximale belasting van het systeem met behoud van functionaliteit te bepalen. Tevens zal een complete installatie worden ingezet en getest in een representatieve omgeving en met representatief materiaal. Deze pilot zal de werkelijke efficiëntie van de installatie bepalen.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een EC-scheidingsinstallatie met een verhoogde efficiëntie non-ferro metalen te scheiden. De installatie heeft een robuuste ombouw die in staat is om de magneten en roterende onderdelen op hun plek te houden onder de grote krachten die vrijkomen. Door deze innovatieve ombouw komt er tevens minimaal stof en vervuiling bij de installatie terecht waardoor slijtage wordt verminderd. Het ontwerp resulteert in een blijvend krachtig werkend magneetveld met een hoge doelmatigheid. Naar verwachting zal de scheidingsefficiëntie worden verhoogd met 10%, wat tot 11.000 ton CO2eq besparing zal leiden, per jaar, per EC installatie. Vermeerderde terugwinning van kostbare metalen zal tot een significant financieel voordeel leiden. Naar aanleiding van dit project verwacht Van Hemert haar groei op verschillende terreinen te kunnen continueren, te denken aan bijvoorbeeld omzet en FTE.