Succes!

Wegens succes verlengd

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Binnen de MEP-regeling zijn er circa 110 co-vergistingsinstallaties in Nederland gebouwd. De co-vergistingstechniek heeft het de afgelopen jaren bijzonder zwaar gehad (in financiƫle zin). De productiekosten van groen gas zijn te hoog, waardoor vele huidige eigenaren van co-vergistingsprojecten binnen de MEP-regeling verwachten te stoppen. De projectpartners willen innovatieve technieken voor een optimale doorstart van deze bestaande installaties aantonen.

Doelstelling
Het doel van het project is om innovaties door te voeren in zowel de bestaande vergistingsinstallatie, als de gasopwerkingsinstallatie, teneinde een zo goed mogelijk technisch als economisch rendement te behalen. Door innovaties dient de kostprijs van de productie van groen gas bij projecten met verlengde levensduur stabiel naar beneden gebracht te worden.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project zijn ondergebracht in een vijftal werkpakketten: 1. Ontwerpen innovaties vergistingstechniek; 2. Ontwerpen innovaties gasopwerkingstechniek; 3. Bouwen van de installaties; 4. Demonstratie van de verlengde levensduur vergisting met gasopwerking; 5. Rapportage & communicatie

Resultaat
Het resultaat van dit project is een nieuwe standaard in de kwaliteit van de vergistingstechniek, zowel in technische zin, als in de financiƫle performance. De productiekosten per m3 a.e. uit verlengde levensduur co-vergisting worden met dit project met 6 eurocent per m3 a.e. verlaagd.