WECHULL+ : Concrete Floaters for Floating Solar

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en milieudegradatie vormen grote uitdagingen voor Nederland en haar energiezekerheid. De transitie naar een duurzame energievoorziening moet worden versneld om die zekerheid te garanderen. DNV verwacht dat de globale zone-energie output zal groeien met een factor 5 tot 5TW in 2030 terwijl de output van windenergie zal groeien tot 2,5TW

Doelstelling
Het doel van dit project is het realiseren van een significante kostenbesparing in de productie van hernieuwbare elektriciteit binnen de categorie 'Zon op water' door middel van de ontwikkeling van drijvers uit lichtgewicht beton, voor de toepassing in SolarDuck's FS platforms.

Resultaat
Het hoofdresultaat van dit project is een productieproces voor betonnen drijvers voor toepassing in OFS en IFS (Zon op Water). De verwachting is dat voor OFS de LCoE met 18% zal afnemen. Voor IFS (Zon op Water) zijn specifiekere berekeningen gemaakt en hier neemt de LCoE af met 4,6%, resulterend in een verlaging van de basisprijs van deze hernieuwbare energiecategorie met 4,6% tot 61,10 €/MWh.