D2W2

Warmtepompen met D2W2-verdamper (Dunne Draad Warmte Wisselaar)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Dit project is een vervolg op de COP-haalbaarheidsstudie (TESN118050, Topsector Energiestudies). Uit deze haalbaarheidsstudie is gebleken dat de toepassing van een dunne-draad-warmte-wisselaar technologie een veel hoger rendement (ofwel COP) van een warmtepomp kan opleveren dan de gebruikelijke platenwisselaar. Ook blijkt dat met deze technologie een warmtepomp kan worden gebouwd die veel minder buitenlucht nodig heeft en dus veel minder lawaai produceert.

Doelstelling
Het doel van dit project is om op basis van de bevindingen uit de haalbaarheidsstudie een prototype te ontwikkelen en te testen van: A. Een lucht-lucht-warmtepomp met twee dunne-draad-warmtewisselaars, met een COP van 6. B. Een lucht-water-warmtepomp met een dunne-draad-warmtewisselaar als verdamper, zodanig dat de verdamper inpandig kan worden geplaatst, met andere woorden zonder buitenunit en zonder veel lawaai.

Korte omschrijving
De volgende activiteiten zullen worden uitgevoerd: o Vervaardigen van een dunne-draad-warmtewisselaar als verdamper; o Vervaardigen van een dunne-draad-warmtewisselaar als condensor; o Vloeistof injectiesysteem voor de segmenten in warmtewissellaar ontwikkelen en bouwen; o Compressor rendementen meten; o Samenstellen en testen van de warmtepomp; o Meten van de output-power en de performance; o Dunne-draad-warmtewisselaar productieproces ontwikkelen; o Installeren en duurtest in de praktijk; o Monitoren en optimaliseren.

Resultaat
De beoogde resultaten van het project zijn: - Warmtepompen op basis van een dunne-draad-warmte-wisselaar; - Het bewijs dat in de praktijk een hoge COP over langere periode haalbaar is; - Een inpandige geluid gedempte verdamper; - Een eenvoudige installatie, zonder STEK-gediplomeerd personeel.