Warmtepompen 5E+5F en 60H

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
ASML Netherlands BV heeft op haar chipmachine productie-locatie in Veldhoven een aantal koelinstallaties die hun restwarmte lozen. Ze wil deze restwarmte nuttig gaan gebruiken. Middels een warmte/koudenet wordt deze warmte getransporteerd naar nabijgelegen gebouwen. Met behulp van warmtepompen wordt de restwarmte opgewerkt naar een hogere temperatuur, en de vrijkomende koude wordt eveneens aan het net terug geleverd. Een ringleiding op het terrein transporteert warmte (temperatuur >16°C in de winter, ~12°C in de zomer) en koude (temperatuur 10°C in de winter en 6°C in de zomer) naar gebruikers, zowel warmte- als koudegebruikers. Hiermee maakt ASML de lokale uitwisseling van warmte en koude mogelijk om een zo efficiënt mogelijk energiegebruik te optimaliseren.

Doelstelling
ASML Netherlands B.V. (hierna: ASML) beoogt met dit project 95% van de locatiewarmte geproduceerd door gasketels te vervangen door warmtepompen.

Korte omschrijving
Gasketels worden vervangen door vijf moderne lage temperatuur water-water warmtepompen die aangesloten zijn op het warmtenet (Energy grid). Deze warmtepompen halen restwarmte uit het Energy grid, verhogen de temperatuur en leveren deze aan het cv-systeem. De hierbij geproduceerde koude wordt via een koudeleiding afgevoerd naar een koudeleiding in het Energy grid voor nuttige toepassing elders.

Resultaat
Door de inzet van de warmtepompen bespaart ASML jaarlijks 30,9 TJ energie, 1.487 ton CO2 en 748 kg NOx emissie.