vraagsturing utiliteit

Vraagsturing middels warmte en koude in de utiliteitsbouw

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Warmte en koude wordt in de utiliteitsbouw veelal opgewekt met elektriciteit (warmtepompen). Omdat thermische energie goed is op te slaan zijn deze gebouwen in staat om aan elektrische vraagsturing te doen. De vraag is of dat in de praktijk ook voldoende voordeel oplevert voor een gebouweigenaar om een dergelijk systeem te implementeren.

Doelstelling
Onderzoeken of het haalbaar is om de opwek van warmte en koude in de utiliteitsbouw los te koppelen van de vraag. Dit heeft als doel om warmte en koude te produceren tijdens momenten van lage elektriciteitsprijzen (overschotten) en uit de opslag te leveren tijdens hoge elektriciteitsprijzen (tekorten).

Korte omschrijving
Warmte en koude wordt in de utiliteitsbouw veelal opgewekt met elektriciteit (warmtepompen). Omdat thermische energie goed is op te slaan zijn deze gebouwen in staat om aan elektrische vraagsturing te doen. Dit heeft als doel om warmte en koude te produceren tijdens momenten van lage elektriciteitsprijzen (overschotten) en uit de opslag te leveren tijdens hoge elektriciteitsprijzen (tekorten). In overleg met een of meerdere gebouweigenaren zal een nieuw energiesysteem ontworpen worden met thermische energieopslag dat warmte en koude opwek los koppelt van de vraag.

Resultaat
Het resultaat van dit onderzoek zal allereerst inzicht verschaffen in de haalbaarheid van vraagsturing met thermische energieopslag middels warmtepompen en koelmachines in de utiliteitsbouw.