Voorbereidende studie project Circulaire Plastics

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Hoewel recycling van plastic steeds meer wordt toegepast, is het huidige recyclingproces vaak beperkt tot mechanische recycling, waarbij het afval vermalen en gesmolten wordt. Veel plastic afval kan echter niet mechanisch gerecycled worden en wordt daarom nu nog verbrandt. Daarnaast mag mechanisch gerecycled plastic niet gebruikt worden om voedselverpakkingen mee te maken, omdat het niet hygiënisch en zuiver genoeg is. Shell zet in op chemisch recyclen van plastic afval dat niet via andere weg is te recyclen. “Chemische recycling vormt een mooie aanvulling op mechanische recycling, omdat je teruggaat naar de bouwstenen voor plastic. Daarvan kun je weer nieuw schoon plastic maken dat niet te onderscheiden is van plastic gemaakt van fossiele nafta. Daardoor is het ook geschikt om bijvoorbeeld voedsel mee te verpakken.” Het is Shell's ambitie om binnen enkele jaren wereldwijd 1 miljoen ton plastic afval te kunnen verwerken tot nieuwe grondstoffen voor o.a. verpakkingen. Voor de bijdrage aan die ambitie wordt er op het Europese continent gestart met het concretiseren van die plannen op locatie Shell Chemicals Park te Moerdijk.

Doelstelling
De doelstelling van de studie is om met betrokken partijen te komen tot 1) een technisch ontwerp, 2) benodigde documentatie en informatie voor vergunningsaanvragen en 3) een business case voor een serie van installaties op locatie Shell Moerdijk. Die serie omvat installaties voor de pretreatment van mixed plastic afval, pyrolyse van plastic afval, zuivering van pyrolyse-olie en invoeding van die gezuiverde pyrolyse olie als feedstock voor de reeds op locatie aanwezige stoomkraker. De ambities van Shell op dit vlak zijn in lijn met de ambities zoals beschreven in het klimaatakkoord en het Nationaal programma circulaire economie. In MMIP6 sluiting van industriële ketens, circulaire kunststoffen, is te lezen dat een van de zgn. innovatieopgaven onder kopje “Circulaire Grondstoffen & Processen” is 'Opschalen van thermisch chemische recycling voor bulk mixed stromen'. Ambitie/doel: Ontwikkeling van 1-2 commerciële installatie voor pyrolyse van plastics naar kraker feedstock.

Korte omschrijving
Tijdens deze studie zal een technisch ontwerp worden opgesteld voor de benodigde installaties. Ook zal er nader marktonderzoek worden uitgevoerd naar de beschikbaarheid en samenstelling en prijzen van diverse plasticafvalstromen die momenteel niet of nauwelijks worden gerecycled. Er zullen ook nadere gesprekken worden gevoerd met beoogde mede-investeerders / samenwerkingspartners in een vervolg demonstratieproject. De werkzaamheden zijn opgedeeld in de volgende vier werkpaketten. WP1. Technisch ontwerp WP2. Business case WP3. Vergunningen en wetgeving WP4. Eindevaluatie Tijdens de eindevaluatie zal een antwoord worden gegeven op de volgende vragen. [] Is het technisch en economisch haalbaar en interessant genoeg voor Shell om te investeren in een industrieel en commercieel demonstratieproject voor chemische recycling van plastic afval? [] Wat zijn evt. de stappen die nog genomen moeten worden ter verbetering van de business case?

Resultaat
De studie zal resulteren in [a] een technische ontwerp (Basis for Design) van benodigde installaties voor de verwerking van plastic afval tot kraker feedstock. [b] een business case voor chemische recycling van plastic afval tot kraker feedstock; [c] inzicht in de vergunningsvereisten voor de realisatie van de installaties op locatie Shell Chemicals Park te Moerdijk [d] een eindoordeel m.b.t. technische en economische haalbaarheid van een grootschalig demonstratieproject i.s.m. beoogde projectpartners. Bij een positief resultaat van deze studie zal FID voor het beoogde vervolgproject een stuk dichterbij zijn gebracht. Daarmee ook grootschalige, commerciële chemische recycling van plastic restafval in Nederland. De verwachting is dat na afronding van deze studie er nog een aantal vervolgstappen nodig zullen zijn alvorens FID kan worden genomen.