VTR

Verwerkingslijn technisch rubberafval

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Aanvrager van het project is PARC Active Rubber BV. Het bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van rubberafval. Het bedrijf constateert dat de keten van rubber bij lange na nog niet circulair is ingericht. Kilotonnen aan rubber worden jaarlijks niet opgewerkt maar laagwaardig toegepast en uiteindelijk verbrand. PARC Active Rubber heeft concrete investeringen op het oog waardoor een nieuw segment aan rubberafval gerecycled kan gaan worden tot een grondstof die virgin rubber deels vervangt. De werking van de betreffende technologieën is bewezen in Nederland. PARC Active Rubber BV heeft vooronderzoek uitgevoerd om de geschiktheid van de investeringen voor rubberafval aan te tonen.

Doelstelling
De aanvrager investeert ruim €3 miljoen in een installatie waarmee technisch rubber verwerkt kan worden tot onder andere waardevol rubber recyclaat. De terugverdientijd van de investering (ten opzichte van de referentie) is bijna 10 jaar. De nieuwe installatie leidt tot een jaarlijkse CO2 besparing van tenminste 12.750 ton vanaf 2025.

Korte omschrijving
Het project is in twee fases ingedeeld. In fase 1 (= Q4 2022 en Q1 2023) bestelt PARC Active Rubber BV alle machine onderdelen en treft het voorbereidingen voor de opbouw. In de rest van 2023 en een gedeelte van 2024 installeert PARC Active Rubber BV de machine onderdelen alsmede de benodigde infrastructuur en utilities. In de loop van 2024 is de plant gebruiksklaar en volledig operationeel.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een verwerkingslijn waarmee PARC Active Rubber BV in staat is om technisch rubber op te werken tot hoogwaardig recyclaat. Het materiaal heeft bewezen in staat te zijn virgin rubber tot 20% in nieuwe producten te vervangen.