Vervanging Scheffer

Vervanging Scheffer Indamper door MVR

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bij Corbion staat een verouderde tweetraps indamper waarmee melkzuur, organische zuren en derivaten worden geconcentreerd door deze in te dampen door middel van stoom. Deze stoom wordt opgewekt in een gasgestookte boiler. In de indamper vindt nauwelijks warmerecuperatie plaats, waardoor het energiegebruik van het concentreren van de eigen producten relatief hoog is. Onlangs heeft Corbion besloten om het eigen productieproces verder te verduurzamen de bestaande indamper te vervangen door een nieuwe installatie, die is gebaseerd op het principe van mechanische damprecompressie (MVR). Hierbij wordt door middel van elektriciteit de benodigde verdampingswarmte toegevoerd aan het proces, die door een ingenieuze schakeling van compressie stappen weer meerdere keren wordt teruggewonnen. Met deze technologie zal het mogelijk zijn om een significante energiebesparing te bereiken op het eigen indampproces.

Doelstelling
Binnen dit project gaat Corbion de oude indamper vervangen door een nieuwe, energiezuinigere indamper, die gebaseerd is op MVR. Met deze investering zal Corbion een significante energiebesparing bereiken en de carbon footprint van de eigen producten verder verlagen.

Korte omschrijving
Het project zal de volgende activiteiten omvatten: - Detailed engineering en inpassing op de locatie - Aanschaf van de MVR installatie - Installatie van de MVR-installatie en overige equipment (e.g. structure, civiel werkzaamheden, verbindingen, pompen, leidingwerk, software) De activiteiten zullen onder eigen regie worden uitgevoerd door externe gespecialiseerde bedrijven.

Resultaat
Corbion heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die geïntegreerd zijn in de bedrijfsstrategie. Met innovatie, efficiëntie en verantwoord ondernemen slaagt Corbion er jaarlijks in de CO2 uitstoot verder te verminderen. De investering in een MVR-installatie sluit perfect aan bij deze doelstellingen. Het aardgas verbruik zal in dit proces met deze investering naar schatting met meer dan 90% gereduceerd worden en er zal tot 1.000 ton CO2 op jaarbasis minder uitgestoten worden.