VIHE

Verkenning snelle duurzaming van het industriecluster Hengelo-Enschede

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Rondom Hengelo en Enschede bevindt zich een cluster van industriële bedrijven. De bedrijven nabij Hengelo en Enschede die het meeste aardgas gebruiken zijn AkzoNobel, Apollo Vredestein en Grolsch. Zij gebruiken laag-calorisch Groningen gas (G-gas). Het G-gas wordt voornamelijk gebruikt voor industriële warmte in de vorm van stoom. Samen gebruiken deze bedrijven het equivalent van ongeveer 170 miljoen kuub aardgas per jaar. Dit gaat gepaard met een CO2-uitstoot van circa 300 kton. Voor deze bedrijven ligt er een dubbele opgave. De uitstoot van de industrie moet in 2030 met 49% verminderd worden ten opzichte van de emissies in 1990 en in 2050 moet de CO2-uitstoot van de industrie tot nagenoeg nul zijn teruggebracht. Daarnaast moeten deze bedrijven al voor 2022 gestopt zijn met het gebruik van G-gas. Dat zou kunnen door een switch naar H-gas, maar met de agenda voor de energietransitie is dit een goed moment om een snelle verduurzaming van het industriecluster te onderzoeken. De aanwezigheid van Twence in de nabijheid van de bedrijven, dat een grote hoeveelheid stoom produceert uit afval en biomassa, kan een grote rol spelen bij de verduurzaming.

Doelstelling
Doel van de studie is om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en consequenties om de grootste industriële G-gasgebruikers bij Hengelo/Enschede in samenhang en al in 2022 te verduurzamen. Gezocht wordt naar de manier om de kosten voor de bedrijven en de maatschappelijke kosten laag te houden. Dit zal worden gedaan door alternatieve invullingen van de industriële warmtevraag en verschillende energieprijsscenario's te analyseren en er zal worden nagegaan hoe de alternatieven uitpakken qua kosten, betrouwbaarheid en CO2-uitstoot en wat de mogelijke knelpunten zijn. De uitkomsten van de studie zullen de basis vormen voor verdere besluiten en worden gebruikt in dialoog met overheden en andere stakeholders. Binnen de systematiek van de TKI's valt dit project onder de TKI Energie en Industrie, programmalijn Warmte. Het houdt ook verband met de programmalijnen Systeemintegratie, Circulariteit en Geo-energie.

Korte omschrijving
In het project worden de volgende stappen doorlopen: 1. Gezamenlijke kick-off bijeenkomst met de werkgroep en afsluiting met een directie bijeenkomst 2. Inventarisatie energiebalans per bedrijf 3. Restwarmtescan (pinchanalyse) per bedrijf 4. Uitwerking elektrificatie en verduurzamingsopties 5. Workshop gezamenlijke opties en opties voor restwarmte-uitwisseling en scenario's 6. Uitwerking opties voor integratie van restwarmte 7. Financiële uitwerking geselecteerde opties 8. Eindrapportage voor het cluster 9. Presentatie en bespreking van de concepteindresultaten 10 Eindbijeenkomst met presentatie van de resultaten in bijzijn van management

Resultaat
Het kernresultaat is een rapportage die inzicht geeft in de technische aspecten, kosten, timing, betrouwbaarheid en risico's van alternatieve mogelijkheden om de industrie in Hengelo en Enschede individueel en in samenhang in 2022 te verduurzamen. Daarbij wordt aangegeven hoe de kosten en baten zich verhouden met een overgang naar H-gas. Deelnemende bedrijven zullen daarnaast ook een individuele rapportage ontvangen van de restwarmtescan en opties voor verduurzaming en elektrificatie op bedrijfsniveau.