VAGACON

Van het gas af met Connect-NL

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De transitie van de gebouwde omgeving en de verduurzaming van bestaande woningen zijn belangrijke thema's in het Klimaatakkoord. Om in 2050 een klimaatneutrale woningvoorraad te hebben moet jaarlijks circa 230.000 woningen worden verduurzaamd, waarvan 140.000 particuliere woningen en 90.000 huurwoningen. Om die transities in wijken te kunnen waarmaken moeten we toe naar een planmatige en schaalbare aanpak. De inzet van digitale tools en vernieuwende technologie is daarbij onmisbaar. Ten eerste om de noodzakelijke massa op te bouwen die nodig is om te komen tot gedegen en betaalbare oplossingen. Ten tweede om de overheadkosten te verlagen. Deze zijn – met name bij particuliere woningen – onevenredig hoog ten opzichte van de kosten van de uitvoering. Het activeren van woningeigenaren kost namelijk veel inspanning. Dat komt door de grote inspanning voor het activeren van woningeigenaren, het adviseren en en ontwerpen van de optimale oplossing op individueel niveau, de engineering, het berekenen van kosten en energiebesparing en de werkvoorbereiding. Digitale tools die deze inspanning drastisch reduceren zijn een absolute noodzaak om de overheadkosten te drukken.

Doelstelling
Doelstelling van dit project is om de inspanning en kosten voor het digitaliseren van een woning te verlagen en het creëren van massa door het verbinden van vraag en aanbod. Dat heeft als hoger doel om relevante schaal beslissingen te bevorderen en particuliere huiseigenaren te bewegen op maat gesneden verduurzamingsmaatregelen te implementeren. Dit is een belangrijke stap in het versnellen van de energietransitie en de ambitie om alle woningen in 2050 energieneutraal te maken.

Korte omschrijving
Het project is gericht op de doorwikkeling van Connect-NL, om het digitaal platform nog meer functionaliteiten te geven en de kostprijs van het digitaliseren van woningen verder te verlagen. In dat kader zijn drie werkpakketten voorzien: WP 1: Uitbreiding en optimalisatie woningconfigurator, WP 2: Ontwikkeling van standaard woningtypologieën, WP 3: Verbinding vraag en aanbod.

Resultaat
De doorontwikkeling van Connect-NL ambieert diverse resultaten. Het platform dat de tools en middelen biedt om op een gebruiksvriendelijke manier in hoog tempo woningen te digitaliseren zal bijdragen aan het versnellen van de energietransitie en het behalen van de beoogde CO2-reductie. Het project maakt digitalisering van woningen en in het verlengde daarvan verduurzamingsmaatregelen betaalbaar. Na ontwikkeling voor de particuliere huizenmarkt, kunnen de kosten hierna verder dalen door uitrol naar de huursector en landelijke uitrol. Naast kostenbesparing biedt het platform een betrouwbaar en voor elke bewoner individueel op maat gemaakt overzicht van de mogelijkheden ter verduurzaming van woningen en de terugverdientijd. Doordat de kosten omlaag gaan, is de terugverdientijd korter en wordt verduurzaming aantrekkelijker. Het project zal uiteindelijk resulteren in een grotere hoeveelheid woningen die van het gas afgekoppeld zijn, omdat particulieren de meerwaarde inzien van duurzaamheidsmaatregelen en deze voor een rendabele prijs kunnen uitvoeren.