Beter BHET

Van BHET naar Beter

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Ioniqa is in 2019 gestart met de chemische recycling van PET op grote schaal in haar demonstratiefabriek in Geleen. In deze fabriek wordt PET omgezet in de grondstof BHET, welke bij bestaande PET-fabrieken weer ingezet kan worden bij de productie van nieuwe PET. Sinds de start van de fabriek in juni 2019 zijn enkele zaken naar voren gekomen die op de lange termijn tot een verbetering van het proces zouden kunnen leiden. Ook is duidelijk dat er een keuze gemaakt moet worden over hoe het proces het beste kan aansluiten bij bestaande PET-fabrieken. Ioniqa wil daarom inzicht krijgen in de beste route voorwaarts voor de verbetering van proces- en integratiestappen.

Doelstelling
Het doel van dit project is om middels een milieustudie de mogelijkheden voor innovatieve verbeteringen in het depolymerisatieproces van Ioniqa in beeld te brengen. Op basis van deze studie kan Ioniqa vervolgens onderbouwde beslissingen nemen over toekomstige (aanbevelingen voor) investeringen die een hoger niveau van milieubescherming van de PET depolymerisatie fabriek mogelijk maken. Dit project is hiermee gericht op het vergroten van de reikwijdte en impact van Ioniqa's PET depolymerisatietechnologie en draagt daarmee bij aan de programmalijn 1: sluiting industriƫle ketens, en specifiek deelprogramma 1: circulaire kunststoffen.

Korte omschrijving
Het project zal starten met een vooronderzoek om op projectniveau een milieu-referentiekader op te stellen. Vervolgens zal een milieustudie plaatsvinden naar de verschillende gebieden waarop verbetering mogelijk wordt geacht. Hierbij zal worden gelet op milieu-impact, technische haalbaarheid en economische impact vs. Investeringskosten. De volgende vragen worden onderzocht: 1. Hoe kan de terugwinning van de katalysator verbeterd worden? 2. Welke alternatieve ontwerpen zijn er mogelijk voor de destillatiestap? 3. Is het mogelijk om met behulp van big data een efficiƫntieverbetering te behalen? 4. Wat is nodig om BHET direct toepasbaar te maken in een vervolgstap? De antwoorden op deze vragen zullen worden samengevat in een eindrapportage. Het merendeel van deze activiteiten zal door Ioniqa zelf uitgevoerd worden op locatie in Eindhoven. Voor de beantwoording van enkele vragen zal een PDEng van de TU Delft ingezet worden. Voor milieustudies naar de herwinning van de katalysator zijn ook (lab)tests in Rotterdam voorzien door Plant One.

Resultaat
Deze milieustudie zal inzicht geven in de technische en economische kanten van investeringseisen, technische haalbaarheid, milieu impact en marktpotentie van de verschillende verbeteropties aan de chemische recycling van PET in Ioniqa's demonstratiefabriek. Op basis van een eindrapportage zal na afloop van dit project overgegaan worden op het demonstreren van de voorgestelde investeringen.