Troco

TroCo pilotinstallatie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Omrin zet alles in om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen te winnen en duurzame energie te produceren. Dit doen zij onder andere door de verwerking van gft-afval, waarmee biogas wordt gewonnen. Dit biogas werd oorspronkelijk benut voor de opwekking van stroom en warmte door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK). Inmiddels wordt het biogas door Omrin opgewerkt tot aardgaskwaliteit en geïnjecteerd in het aardgasnet in de vorm van groen gas. Gasvormige energiedragers zoals groen gas hebben een onvervangbare rol in de verduurzamingsopgave van de Nederlandse samenleving12 . Omrin wil met dit pilotproject komen tot een nieuw proces, genaamd TroCo, om de stroom gft-afval maximaal te benutten voor biogasproductie.

Doelstelling
Bedoeling van de pilot is om technisch nieuwe kennis en inzichten op te doen om gefundeerde keuzen te kunnen maken ten aanzien van het ontwerp van een gft-afvalverwerkingsinstallatie op praktijkschaal. De leerpunten in de pilot zijn hoe de installatie op praktijkschaal er uit zou moeten zien, of deze naar behoren functioneert en wat de risico's en impact van dit nieuwe concept zijn. Uit de gedurende de pilot verzamelde data zal moeten blijken wat op praktijkschaal nodig is om meer energieproductie mogelijk te maken en met minder energieverbruik ten opzichte van de reguliere composteringsmethode. Met als gevolg een afname aan CO2-uitstoot.

Korte omschrijving
De kern van het beoogde nieuwe concept bestaat uit een trommel die door een continue beweging en gecontroleerde in- en uitstroom van materiaal en lucht het composteringsproces versnelt. Om de stap naar praktijkschaal te kunnen zetten moeten er door middel van een pilotproject meerdere onderzoeksvragen beantwoord worden, waaronder: • Op welke wijze kunnen geschetste technische risico's worden voorkomen? Wat betekent dit voor het ontwerp van de installatie? • Wat is de ideale verblijftijd en doorzet voor een dergelijk proces? • De samenstelling van het menu voor compostering (hoeveelheid achter te blijven droge compost in trommels, bij voorkeur geen verse stromen); • Wat zijn de (wettelijk) benodigde kwaliteitselementen van de compost (fysische verontreiniging, geleidbaarheid (zouten), Rotte-graad) in combinatie met de afzet/toepassingen van de compost? • Hoeveel trommels zijn er nodig voor een gft-afvalverwerkingsinstallatie op praktijkschaal? • Wat zijn de ideale procesfactoren als temperatuur, vochtigheidsgraad, soortelijke massa en elektriciteitsverbruik om vergisting en compostering te combineren?

Resultaat
Bedoeling van het pilotproject is om technisch nieuwe kennis en inzichten op te doen om gefundeerde keuzen te kunnen maken ten aanzien van het ontwerp van een gft-afvalverwerkingsinstallatie op praktijkschaal. De leerpunten in de pilot zijn hoe de installatie op praktijkschaal er uit zou moeten zien, of deze naar behoren functioneert en wat de risico's en impact van dit nieuwe concept zijn. Uit de gedurende de pilot verzamelde data zal moeten blijken of de beoogde installatie daadwerkelijk kan leiden tot de doelstellingen om meer energieproductie mogelijk te maken en te opereren met minder energieverbruik.