Top Optop - Juiste hout op de juiste plek

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bouwen met verschillende houtsoorten in 1 woning bouwen met hout is steeds populairder, echter daar zien we als aanvragers flinke problemen ontstaan. In de huidige houtbouw gebruiken we veel vurenhout, afkomstig van een fijnspar. Dit hout importeren we veel uit o.a. Duitsland en de Verenigde Staten. In Duitsland heeft men recent te maken gehad met enorme problemen door onder andere de schorskever1. Erkend wordt dat de monocultuur van met name spar en den zorgt voor problemen, tezamen met klimaatverandering. Er wordt dan ook geadviseerd om gemengde bossen aan te platten, met diverse inheemse loof- en naaldbomen. Vanuit deze visie is een consortium samengesteld en is er vooronderzoek geweest. Het vooronderzoek heeft geleid tot het onderstaande project.

Doelstelling
Op lange termijn is de doelstelling om op een innovatieve manier te bouwen vanuit ecologische standpunten. Concreet betekent dit met verschillende soorten hout bouwen aan een woning. Daarmee stimuleer je eveneens biodivers aanplanten. Op de lange termijn zullen we met boeren gaan samenwerken zodat zij kunnen overschakelen naar productie- en voedselbossen. Hierdoor zal de biodiversiteit geoptimaliseerd worden door het verrijken van soorten. Op de middellange termijn (5 jaar) zal dit project zorgen voor een circulaire keten waarbij er gebruik gemaakt wordt van afgekeurde bomen die al gerooid worden binnen gemeentelijke grond. Het doel van dit project is om binnen 2 jaar een prototype optopwoning te realiseren waarbij we gebruik maken van de verschillende houtsoorten die uit bovenstaande keten beschikbaar. Locatie hiervoor zal GreenVillage zijn. GreenVillage is een regelvrije zone waardoor er weinig barrières zijn om dit te realiseren.

Resultaat
Het resultaat is een studie en experimentele ontwikkeling om van TRL 4 tot 6 te komen voor het concept waarbij we onderzoeken hoe verschillende houtsoorten kunnen inzetten als biobased bouwmateriaal. Uiteindelijk streven we naar een modelwoning die opgebouwd is uit verschillende houtsoorten. In dit project is er voor gekozen om de technische haalbaarheid te onderzoeken en een prototype optopwoning van hout te realiseren. We hebben gekozen voor een optopwoning omdat dit op bestaande gebouwen getest kan worden binnen The Green Village. Ook biedt optoppen potentieel een belangrijke oplossing voor de bouwproblemen binnen stedelijke gebieden. Binnen stedelijk gebied is er weinig ruimte en met het grote aantal platte daken liggen hier mogelijkheden. Met het toevoegen van extra woonlagen op daken van bestaande gebouwen kunnen tot wel 100.000 extra woonlagen gerealiseerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van Stec Groep in opdracht van de rijksoverheid2. Hiermee wordt de bestaande woningvoorraad beter benut.