The Swaen Gen 3.0

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
The Swaen is een mouterij gelegen in Kloosterzande (gemeente Hulst). De voornaamste focus van The Swaen is het bevoorraden van de kleine tot middelgrote brouwerijen, met kwaliteitsvol basismout en met een assortiment van gespecialiseerde moutsoorten. The Swaen staat nu op de vooravond van de derde grote modernisering van de mouterij om de techniek en het energieverbruik op het thans te behalen hoogste niveau te krijgen. Een ingrijpende investering, elke 15 -25 jaar om de mouterij op een next level te krijgen. De aan te schaffen bedrijfsmiddelen en installatie dienen dan ook een lange levensduur te kennen en de bedrijfseconomische beoordeling houdt ook rekening met deze levenssduur.

Doelstelling
Momenteel gebruikt The Swaen vier langwerpige bakken om het graan te ontkiemen en te drogen. The Swaen is voornemens om het drogingsproces voor normale mout niet langer in de vier bakken uit te voeren, maar in een nieuwe droogtrommel. Met de uitbreiding is het mogelijk om de productie van normale mout op de inrichting te verhogen. De totale vergunde productiecapaciteit in 2012 van mout bedraagt 25.000 ton/jaar, waarvan 15.000 ton normale mout en 10.000 ton speciale mout. Met de uitbreiding wijzigt de productie van mout naar 32.000 ton/jaar normale mout en 8.000 ton/jaar speciale mout. Het roosteren en karamelliseren van speciale mout blijft plaatsvinden in een bestaand gedeelte van de mouterij.

Korte omschrijving
In de nieuwe droogtrommel wordt het gekiemde graan op een groot rooster gelegd, waarna warme lucht van onder erdoorheen wordt geblazen. De eerste fase van het eesten is de vrije droogfase, waardoor het vocht op het oppervlak van de green malt verdampt. Er wordt hete lucht van 60 à 65 °C door de moutlaag geblazen. Dan volgt de geforceerde droogfase, waarbij de temperatuur wordt verhoogd tot 70 à 75 °C en de luchttoevoer wordt verlaagd. Als onderdeel van de wijzigingen wordt de WKK vervangen. Aangezien de nieuwe WKK veel efficiënter (en schoner) is dan de oude WKK (uit 1970), heeft de beoogde uitbreiding tot gevolg dat The Swaen efficiënter mout kan produceren. Daarnaast vindt er een volledige automatisering van het moutproces plaats. Waar voorheen nog veel handmatige werkzaamheden dienden plaats te vinden om tot een optimaal moutproces te komen, is het management van The Swaen voornemens om het proces volledig te automatiseren.

Resultaat
Naast een ingrijpende modernisering van het gehele moutproces (de 3e generatie in het leven van The Swaen) leidt het project tot substantiële energiebesparing en CO2 emissiereductie per jaar van 1.193.200 Nm³ Ae en 2.255 ton CO2 per jaar.