TFCBG

The Future of Carbon Black is Green

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 1 miljard oude autobanden afgedankt, waarvan ruim 10 miljoen in Nederland. Op dit moment is er geen goede en duurzame manier om deze problematische afvalstroom te verwerken. Een groot deel van de banden wordt daarom verwerkt tot granulaat voor kunstgrasvelden. Dit betreft een tijdelijke oplossing, aangezien het granulaat na enkele jaren wederom afval wordt. Hierdoor worden waardevolle componenten die de afvalbanden bevatten, verspild. Autobanden bestaan voor circa 25% uit carbon black, een zwart poeder dat als hoogwaardige grondstof dient voor rubberproducten, maar ook als pigment dient voor verf, inkt en plastics. De traditionele productie van carbon black is erg vervuilend. Veelal wordt hiervoor olie onvolledig verbrand, wat een hoog energieverbruik en een hoge CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Black Bear Carbon (BBC) heeft een technologie ontwikkeld waarmee het in staat is om hoogwaardige materialen, waaronder carbon black, uit autobanden te herwinnen tegen een lage CO2-uitstoot en een laag energieverbruik. Hiermee biedt het bedrijf een circulaire oplossing voor zowel de verwerking van afvalbanden als de vervuilende productie van carbon black.

Doelstelling
In 2016 heeft BBC reeds een fabriek gerealiseerd in Nederweert. Deze fabriek diende als pilotfabriek om de werking van de technologie te bewijzen. Dat doel werd bereikt en al gauw resulteerde de succesvolle pilot in twintig betalende klanten die teruggewonnen of recovered carbon black (rCB) afnamen. Begin 2019 vond er een brand plaats in de fabriek, waarna de productie werd stilgelegd. Een aantal belangrijke verbeterpunten werd geïdentificeerd. Sinds de sluiting van de oude fabriek heeft BBC de verbeterpunten geïnventariseerd en lessen getrokken uit de brand. Op basis van de opgedane kennis en ervaring heeft het bedrijf een nieuwe 2-lijns fabriek ontworpen. De nieuwe fabriek zal geëxploiteerd worden door recovered Carbon Black Nederland (RCBNL) B.V., een special purpose vehicle (SPV). De RCBNL-fabriek zorgt voor een hogere mate van automatisering, een grotere productiecapaciteit (jaarlijks wordt circa 50 ton aan autobanden omgezet in 12 ton carbon black), een breder productassortiment en betere prestaties op het gebied van milieu en energie. Tevens stelt een succesvolle demonstratie van de nieuwe fabriek BBC in staat om haar technologie wereldwijd uit te rollen.

Korte omschrijving
In het voorgenomen project wordt de nieuwe fabriek gebouwd, de dubbele productielijn opgezet en de technologie gedemonstreerd. In het project staan twee aspecten centraal, te weten het opschalen van de productiecapaciteit en het aanpassen van de processen op basis van leerpunten van de pilotfabriek. Deze activiteiten zijn essentieel om de vernieuwde technologie geschikt te maken voor verdere uitrol, waardoor wereldwijd een circulaire oplossing voor autobanden en carbon black kan worden geïmplementeerd.

Resultaat
De volgende resultaten worden beoogd: • Een voltooide en goed werkende fabriek; • Een bewezen carbonisatieproces waarmee jaarlijks 50.000 ton aan granulaat van autobanden verwerkt kan worden tot 12.000 ton hoogwaardige carbon black, 14.000 ton olie en 4.500 ton gas. • Ten opzichte van furnace carbon black processen wordt per geproduceerde kilo rCB 10.160 kilo CO2 bespaard (inclusief de CO2-besparing door productie van pyrolyse-olie); • De restwarmte van het productieproces wordt optimaal benut. • Als gevolg van de vergrote capaciteit en betere opstelling zijn de CAPEX en OPEX van de nieuwe fabriek, per ton geproduceerde carbon black, met circa 25% gereduceerd ten opzichte van de pilotfabriek. • BBC is in staat om meer klanten te bedienen met een breder assortiment rCB. Op basis van de ontwikkelingen en in-productie-stelling van deze fabriek kan BBC haar technologie wereldwijd uitrollen.