TEXPOWER

Textile Polycotton Waste Evaluation & Recycling

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Binnen de EU is de verkoop van kleding de laatste jaren met meer dan 40% gestegen, gedreven door lagere prijzen waarmee fast fashion aan consumenten wordt geleverd. Deze lagere kosten komen onder meer door het gebruik van goedkopere synthetische materialen, die vaak tot een bepaald percentage worden vermengd met katoenvezels. De mix van polyester en katoen (polykatoen) is populair en is in de kledingindustrie de meest dominant gebruikte samenstelling. Vanwege de grondstofintensiteit en de aanhoudende groei, staat deze sector voor een grote duurzaamheidsuitdaging. In Nederland wordt gemiddeld 25 kilogram kleding per persoon per jaar gebruikt. Door de recente toename van het aandeel polykatoen in kleding wordt verwacht dat ook deze afvalstroom toeneemt. Bovendien zal het in de nabije toekomst verboden zijn om onverkochte kleding te verbranden, waardoor er een oplossing nodig is om dit complexe, gemengde materiaal te recycleren. Deze omstandigheden bieden een kans om in Nederland een leidende rol te spelen in de hoogwaardige verwerking van afgedankt polykatoen textiel naar gerecycleerde vezels, garen en doek.

Doelstelling
Het doel van TEXPOWER is het mogelijk maken van een transparante circulaire polykatoen textiel waardeketen die uitgevoerd kan worden ten behoeve van het toekomstbestendige verdienvermogen van Nederland. Dit wordt bereikt door ontwikkeling van nauwkeurige en efficiënte identificatie, sorteer en dataprocessingtechnieken, het ontwikkelen van stoorstofverwijderingstechnieken, het ontwikkelen van technieken om vezels tijdens mechanische recycling te verlengen of versterken, ontwikkeling van een unieke polykatoen ontsluitingstechnologie, effectieve verwerking van de polyester tot te spinnen vezels, opwerking van de cellulosepulp tot te spinnen vezels en het spinnen van polykatoen garens welke geweven kunnen worden tot functioneel textiel.

Korte omschrijving
Gedurende het project wordt sorteren voor specifieke voorbehandelings- en recyclingtechnieken nauwkeurig, consistent en economisch haalbaar. Waar mogelijk wordt mechanische recycling toegepast. Waar dit niet haalbaar is, wordt chemische recycling toegepast. Er wordt in dit project gewerkt aan sterke verbetering van mechanische recycling van polykatoen door meer specifieke sortering van mechanisch te recycleren textiel, door verbeteringen van het vervezel proces waardoor de vezellengte wordt verlengd, door chemische behandeling van het textiel waardoor de vezellengte tijdens vervezelen behouden blijft en door spin en weef innovaties waardoor meer soorten vezels gesponnen en geweven kunnen worden. Met deze nieuwe inzichten en technieken wordt het mogelijk om 5-20% van de polykatoen mechanische te recycleren. De chemische recycling van polykatoen bestaat uit het chemisch ontsluiten van de polyester fractie waarbij tevens een cellulose fractie ontstaat. Van deze fracties worden weer vezels gemaakt die worden gesponnen. Op deze manier ontstaat een gesloten systeem (vezel-naar-vezel recycling).

Resultaat
• Nieuwe identificatie, sorteer en dataverwerkingstechnieken die zorgen voor een snellere, meer nauwkeuriger en kosteneffectieve identificatie en sortering van textiel. • Betere en gemechaniseerde technieken om ritsen, knopen, etc. efficiënt te verwijderen. • Voorbehandelingstechnieken van polykatoen textiel voor mechanische recycling zijn verbeterd en opgeschaald. • Behandelingstechnieken van polykatoen voor de verwijdering van specifieke stoorstoffen (elastaan, nylon, acryl, etc.) • Een unieke ontsluitingstechnologie van polykatoen, waarmee polyester en cellulose wordt opgesplitst. De combinatie van processen resulteert in een stroom polyester en cellulose producten waarvan de kwaliteit is geoptimaliseerd voor verdere verwerking. • Polyester uit chemische ontsluiting die met bestaande technieken kan worden verwerkt tot rPET voor textielgaren. • Een op pilotschaal werkende chemisch opwerking van de cellulose pulp, waardoor cellulosevezels ontstaan die geschikt zijn om garen mee te spinnen. • Nieuwe spin- en weeftechnieken en inzichten om gerecycleerde vezels met een zo groot mogelijk aandeel te verwerken tot garen en functioneel textiel met virgin vergelijkbare kwaliteit.