ZoGrunn

Sunfloat; drijvende en roterende PV in gebouwde omgeving

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Uitbreiden van het DE potentieel en reduceren van de kostprijs van zon-PV in de Gebouwde omgeving door gebruik te maken van drijvende zonnepanelen.

Doelstelling
Kennisontwikkeling en valorisatie voor drijvende en met de zon mee draaiende PV systemen

Korte omschrijving
Als je Nederland vanuit de lucht bekijkt zie je heel veel water en watertjes. Veel van die wateren liggen dicht bij of zelfs midden in de gebouwde omgeving, maar we doen er vrijwel niets mee. Dit onderzoek probeert daar verandering in te brengen en deze wateroppervlakte is te zetten als basis voor een nieuw zonne-energiesysteem i.c. drijvende en met de zon mee draaiende PV systemen. Gebaseerd op het totale oppervlakte water dat binnen de industriële bestemmingen van gemeenten valt is het binnen Nederland mogelijk om 640 MW aan energieopwekking met een investeringswaarde van ruim 1 miljard voor 2020 te realiseren. Hierbuiten zijn er ook nog vele hectares die toepasbaar te maken zijn voor drijvende zonnepanelen Het ontwerp kan 20 – 30% meer opbrengst genereren met vergelijkbare op daken geïnstalleerde PV panelen. Uit berekeningen blijkt dat het ontwerp de potentie heeft om elektriciteit te produceren tegen een kostprijs van <12 eurocent per kWh. Sunfloat zal de leiding nemen in het bouwen, installeren en onderzoeken van 220 m2 draaibare PV panelen op 22 vlotten in de waterskibaan. De belangrijkste onderzoeksvragen zijn: weer en golfslag bestendige constructies, (kosten)effecti

Resultaat
De beoogde resultaten voor dit onderzoek zijn: - Technisch gereed en geoptimaliseerd concept voor grootschalige demonstratie; - Kennis en ervaring voor de infrastructuur voor realiseren van grote projecten; - Drie gevalideerde business modellen voor de uitrol in Nederland.