SUNCHEM

Sun powered production of chemical building blocks from CO2

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Innovatieve technologie om chemische bouwstenen rechtstreeks uit zonlicht en CO2 te produceren

Doelstelling
Het doel is om een 4e generatie biobased proces voor de grondstof voor MCA te ontwikkelen. Het proces is gebaseerd op de gepatenteerde Photanol methode. Hierbij worden cyanobacteriƫn zodanig gemodificeerd dat ze direct uit CO2 en water, met behulp van energie uit zonlicht, het gewenste organische zuur kunnen produceren.

Korte omschrijving
Het project bestaat uit de volgende inhoudelijke werkpakketten: a. Ontwikkeling van een cyanobacteriestam met een productiviteit die commercieel relevant is. b. Pilot producties in de Photanol proeffabriek om productiviteit van de ontwikkelde cyanobacteriestammen te valideren en om materiaal te produceren voor down stream processing (DSP, opwerking) en proces integratie. c. Procesontwikkeling en modellering van het productieproces met fotobioreactoren ten behoeve van verdere opschaling naar een demo-installatie d. Ontwikkeling van de DSP zodat een grondstof kan worden geproduceerd. e. Techno-economische modellering ten behoeve van de business case, locatiekeuze, LCA, biomassavalorisatie en mogelijkheden voor procesintegratie.

Resultaat
Het projectresultaat is tweeledig: 1. een gemodificeerde cyanobacterie voor de productie van een MCA-grondstof met voldoende productiviteit 2. een procesontwerp om een grondstof te kunnen produceren en deze toe te passen voor de productie van MCA. Het project wordt afgesloten met een go-no go voor verdere opschaling naar een demo-project.