SWIPE

Study on using Waste heat to Improve Process Efficiency

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Momenteel gebruikt AMC Vlissingen op jaarbasis circa 10 miljoen m3 aardgas en 16 miljoen kWh elektriciteit. AMC heeft de ambitie om zowel te groeien als toe te werken naar een CO2-vrije productie. Rekening houdend met de stijgende aardgasprijzen en CO2-heffingen, is het groeipotentieel voor AMC ernstig beperkt en moet AMC haar proces optimaliseren en tegelijkertijd het energieverbruik en CO2- en NOx-uitstoot te verminderen. Als onderdeel van haar groeiambitie, heeft EQUANS een vooronderzoek gedaan naar de processen op de site van AMC Vlissingen. De belangrijkste conclusie is dat de hoeveelheid restwarmte van verwarmings- en koelsystemen op hoofdlijnen gelijk is aan de benodigde hoeveelheid energie voor het verwarmen van het huidige proces. Door de belasting van processystemen te verminderen, koelsystemen te splitsen en te optimaliseren en een warmtepomp op te nemen ter vervanging van gasgestookte energievoorzieningen, zou AMC de energie-efficiëntie van haar processen sterk kunnen verhogen en afvalwarmte kunnen gebruiken om een significant deel van de benodigde energie in het proces te leveren.

Doelstelling
Het doel van dit project is om de technische en economische haalbaarheid te beoordelen van de investering in een efficiënt geëlektrificeerd energiesysteem dat het gebruik van aardgas voor de warmteen koudeproductie op de locatie van AMC Vlissingen (vrijwel) elimineert.

Korte omschrijving
De beoogde activiteiten omvatten: - Een technisch onderzoek, gebaseerd op deskresearch en procesmodellering, procesherontwerp (FEED) en risicoanalyse, als voorbereiding op een VEKI-project. - Een economisch en financieel onderzoek, gebaseerd op interviews met en specificaties van potentiële leveranciers, literatuuronderzoek en deskresearch.

Resultaat
In dit project worden kennis en inzichten op technisch en economisch vlak verzameld als basis voor een Go/No-Go beslissing om te investeren in een VEKI-project, gericht op het energiezuiniger en efficiënter maken van de bestaande procesinstallaties en veel minder afhankelijk te maken van aardgas. De verwachte resultaten van deze haalbaarheidsstudie worden vervat in een haalbaarheidsrapport, waarin wordt ingegaan op: - PFD's en P&ID's voor de industriële systeemintegratie met een elektrische warmtepompconfiguratie die wordt gevoed door restwarmte uit de on-site processen. - Een aangepaste business case en investeringsbegroting voor deze installaties.