Elektrische steenwoloven

Studie naar elektrificatie van smeltovens voor steenwol

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en de doelen van de Nederlandse overheid moet de uitstoot van CO2 in Nederland in 2030 met 49% gedaald zijn ten opzichte van 1990. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ?. Hoewel de toepassing van steenwolproducten van ROCKWOOL zorgt voor een verlaging van de CO2-emissie, wordt tijdens de productie ervan ook CO2 uitgestoten. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is dan ook van strategisch belang voor ROCKWOOL. Het onderdeel van het productieproces dat voor de meeste impact op het milieu zorgt zijn de op gasgestookte smeltovens die moeten verhitten tot 1500 ?, waarbij veel CO2 en warmte vrijkomt. Daarom zullen de smeltovens van ROCKWOOL geëlektrificeerd worden door gebruik te maken van nieuwe, innovatieve technologieën. De elektrificatie zal zorgen voor een significante CO2-emissie reductie in de productie van steenwolproducten.

Doelstelling
Het doel van de milieustudie in dit project is om het ontwerp van de elektrificatie van de smeltovens van ROCKWOOL uit te werken en in de resultaten vast te stellen hoe dit proces technologisch en economisch, haalbaar en rendabel uit te voeren is. Hierbij is het essentieel om te kijken naar de beschikbare technieken en apparatuur voor de elektrificatie van smeltovens en de vermindering van de CO2 die ermee bereikt kan worden. De gegevens zullen worden verwerkt in de pre-engineering fase. Het uiteindelijke doel is hiermee een finale positieve investeringsbeslissing te realiseren en toepassing van alle voorgestelde milieumaatregelen mogelijk te maken in een demonstratieproject.

Korte omschrijving
De activiteiten zullen bestaan uit meerdere fases, waarbij verschillende disciplines betrokken zullen zijn. In de eerste fase zullen alle technologieën voor de elektrificatie van smeltovens geïdentificeerd worden. Er zal hierbij berekend worden wat de invloed van de technologie zal zijn op de CO2-emissie van de smeltovens. Op basis hiervan zal een inventarisatie worden gemaakt van de nieuwe processen en materialen. Aangezien ook het middenspanningsnet op de locatie zal moeten aangepast worden om de elektrificatie van de smeltovens te bewerkstelligen, zal hiervoor een nieuw ontwerp opgesteld worden. De gegevens hiervan zullen worden verwerkt in de pre-engineering fase, waarin een ontwerp van de elektrificatie zal worden opgesteld. Uiteindelijk zal op basis van de vergaarde gegevens en de uitkomsten van de pre-engineering een investeringsplan, business case en projectplan voor de uitvoering worden opgesteld.

Resultaat
Het resultaat van de milieustudie is een rapport wat de basis zal vormen voor de beslissing het project door te zetten naar de basis engineering fase. Het uiteindelijke doel van deze milieustudie is om een demonstratieproject te starten waarin de innovatie technologie voor de elektrificatie van smeltovens voor steenwol wordt gedemonstreerd. ROCKWOOL is voornemens om de realisatie van de elektrificatie van de eerste smeltoven eind 2023 te realiseren.