REGENPUT

Studie naar een Regeneratieproces voor de productie van een platformmolecuul uit zetmeel

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De industrie was in 2019 goed voor ruim 40% van het totale Nederlandse energieverbruik, waarvan 60% door de chemische en farmaceutische industrie. Onze huidige maakindustrie is sterk afhankelijk van het gebruik van chemicaliën in productieprocessen. Veel van deze chemicaliën zijn toxisch en hebben een hoge CO2 footprint en energieverbruik om te produceren. De industrie staat voor de uitdaging om duurzame alternatieven te vinden voor de chemische industrie. Rodenburg heeft een voorafgaand BBEGR project in samenwerking met o.a. Value For Technology een proof of concept van een nieuw productieproces ontwikkeld voor een op zetmeel gebaseerd platformmolecuul voor de chemische industrie.

Doelstelling
Het doel van deze energiestudie is het onderzoeken van de technische en economische haalbaarheid van het platformmolecuul productieproces.

Korte omschrijving
In de studie wordt een design en feed studie, evenals een techno-economische analyse uitgevoerd ter voorbereiding van een pilotproject. In de studie worden specifiek 2 casussen van industriële toepassingen onderzocht.

Resultaat
De beoogde resultaten van deze studie zijn: • Een technisch haalbaarheidsrapport met daarin: o een procesontwerp en procescondities van de pilot installatie o Thermodynamische berekening met de nieuwe energiebalans o Bill of materials • Een economisch haalbaarheidsrapport voor de twee genoemde casussen, inclusief business case en financieringsplan