TSD

Smart Doors

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de woningbouw is op energetisch gebied de schil ver ontwikkeld. Essentieel en zeer zwak onderdeel van het huis betreft de voordeur. Dit wordt veroorzaakt door de beperkte luchtdichtheid (ventilatieverliezen) en beperkte warmteweerstand (transmissieverliezen). De deur wordt bij energetische verbeteringen vaak vervangen. Hoe kan deze voordeur geoptimaliseerd worden op energetisch gebied maar nog belangrijker hoe kan deze een stap verder gebracht worden. Van energetisch zwakste schakel naar energieleverend. TNO heeft met de bedrijven in dit consortium een TNO MKB Technologiecluster uitgevoerd, in dit project kwam al de innovatiekans naar voren om gezamenlijk een energieleverende comfortdeur te ontwikkelen, deze innovatiekans heeft geleid tot dit voorstel.

Doelstelling
Met het project wordt een prototype ontwikkeld van een voordeur met nagenoeg geen ventilatieverliezen, hoge isolatiewaarde, energielevering en geautomatiseerde comfort functionaliteiten.

Korte omschrijving
In het project wordt de Smart door in totaal gespecificeerd waarna onderdelen ontwikkeld worden. De totale deur met verschillende functionaliteiten wordt ge├źngineerd, proefmodellen ontwikkeld, getest en in een pilot-project toegepast.

Resultaat
Van de 5 miljoen (64%) grondgebonden woningen in Nederland is een groot deel geori├źnteerd met de voordeur op het oosten/zuiden/westen. Indien in de markt het concept volledig zijn intrede doet zal ca. 40% van de deuren potentieel uitgevoerd kunnen worden als Smart door (40.000/jr).