SMESH2

Slim multi-user energiesysteem met H2 opslag

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De energietransitie gaat de gebouwde omgeving niet onopgemerkt voorbij. Alle eigenaren en gebruikers van woningen en andere gebouwen in ons land moeten uiterlijk in 2050 beschikken over honderd procent duurzame warmte; betrouwbaar en betaalbaar. Om binnen deze tijd zes miljoen huizen aardgasvrij te maken is verregaande innovatie nodig op het gebied van duurzame opslagtechnieken.

Doelstelling
Het doel van dit project is om meer inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden voor toepassing van waterstof als energiedrager binnen bestaande bouw en nieuwbouw en daarmee de transitie naar aardgasloze woningen te versnellen. Specifiek richt dit pilotproject zich op; • het ontwikkelen en testen van een kleinschalig coöperatief CO2-vrij verwarmings- en elektriciteitssysteem voor meerdere woningen (collectieve warmte en koude oplossing). Het elektrisch gevoede systeem omvat gezamenlijke hernieuwbare energieopwekking, energieopslag en distributie van warmte, koeling en elektriciteit; ? De ontwikkeling van slimme software, het 'Building Management System' (BMS), en simulatiemodel voor een optimalisatie van de aansturing van de systeemcomponenten. Het simulatiemodel kan gebruikt worden om de behoeftes en bijhorende systeemcomponenten van toekomstige locaties in kaart te brengen om het te ontwikkelen concept op iedere locatie zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen implementeren.

Korte omschrijving
Voor dit project wordt zowel een hardware opstelling ontworpen als software- en een simulatiemodel ontwikkeld. Hierna worden de individuele onderdelen geïnstalleerd en geïntegreerd, waarna het gehele systeem middels een iteratieve aanpak voor een periode van minimaal 2 winters wordt getest. De uit te voeren activiteiten zijn opgedeeld in een vijftal werkpakketten: 1. Projectmanagement & disseminatie; 2. Ontwerpen hardware opstelling en bouwvoorbereiding; 3. Systeemmodelvorming & Softwareontwikkeling; 4. Integreren en installeren hard- en software systemen; 5. Testen, analyseren en valideren.

Resultaat
Het hoofd resultaat van het pilotproject is een hard- en software systeem waarmee 8 woningen, met behulp van innovatieve waterstofproductie en -opslagtechnieken met intelligente sturing, aardgasvrij en goeddeels zelfvoorzienend van energie worden voorzien. ? De ontwikkeling, fysieke installatie en geoptimaliseerde koppeling van de hardware wat aan de vooraf gestelde eisen voldoet. ? Site acceptance tests en vrijgave waterstofsysteem. ? Getest en gevalideerd hard- en software opstelling. ? Ontwerp van (eind) concepten en deelprocessen van de gehele opstelling die geïmplementeerd kunnen worden in het simulatiemodel. ? Dynamisch simulatiemodel van het energiesysteem waarmee algoritmen getest kunnen worden. Hiermee kan de configuratie van toekomstige projecten snel en efficiënt worden ontworpen. ? Juiste formalisatie en algoritmes met daarbij een beschrijving en verklaring.