SICC-2

Silicon Competence Centre 2

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het Silicon Competence Centre (SiCC) is een netwerk van vooraanstaande Nederlandse bedrijven en onderzoeksorganisaties die kennis en technologie delen en ontwikkelen met het doel om op silicium gebaseerde zonnecellen en zonnepanelen beter en goedkoper te maken. Dit netwerk werd gefinancierd uit de eerste ronde subsidie van het TKI Solar Energy.

Doelstelling
Het SiCC-2 project vraagt nu subsidie aan om haar ambitie waar te maken: zeker te stellen dat nieuwe TKI Solar Energy ontwikkelingen worden toegepast in de nieuwste generatie zonnestroomproducten. In dit project nemen we daarom vooral de opschaling ter hand en richten wij ons op snelle veldtesten. Dit alles met het doel om sneller de markt te kunnen bestormen met Nederlandse zonnestroomproducten met een hogere opbrengst en lagere kosten.

Korte omschrijving
Tempress, Levitech, Roth & Rau B.V. en Eurotron zijn bedrijven die samen met onderzoeksinstituut ECN in Petten al deelnamen aan het Silicon Competence Centre project dat vanuit de eerste TKI Solar Energy subsidie geïnitieerd is. Aan dit consortium zijn nog 3 partijen toegevoegd: DSM en Solar Electricity Development en de Universiteit Utrecht. Samen beslaan de industrie partijen een groot deel van de waardeketen om zonnestroomproducten te maken en te testen: Tempress, Levitech en Roth & Rau BV hebben zonnecelprocestechnologie en apparatuur, DSM heeft high-tech materialen voor moduleassemblage, Eurotron heeft moduleassemblagetechnologie en apparatuur, en Solar Electricity Development heeft kennis en kunde van zonnepaneelevaluatie, testen en demonstratie. De Universiteit brengt vooral veldtest kennis in en marktdata vanuit de Stichting Monitoring Zonnestroom. ECN brengt haar expertise op het gebied van zonnecelprocestechnologie, moduletechnologie en karakterisatie in.

Resultaat
Ondersteuning van de opschaling van de markt voor silicium gebaseerde zonnecellen met Nederlandse producten.