HRD100+

Showcase HRD100+ biomassa droog installatie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Yilkins Drying Solutions wil - door de inzet van hun zeer efficiënte HRD100+ droogtechnologie - het mogelijk maken dat op kleinschalige 'local-for-local' toepassingen biomassa kan worden ge-upgrade. Daardoor kunnen meer biomassa stromen inzetbaar worden en meer duurzame energie geproduceerd worden zonder inzet van subsidies.

Doelstelling
Het doel van het project is de demonstratie van de HRD100+ in een operationele omgeving (TRL8) en daarmee wil Yilkins Drying Solutions aantonen dat;- het mogelijk is om - met inzet van de HRD100+ droger - zeer efficiënte en continu droge houtsnippers te kunnen produceren op basis van natte houtsnippers G30 als grondstof.- gedroogde houtsnippers met constante kwaliteit (o.a. vochtpercentage) geproduceerd kunnen worden.- de toegevoegde waarde van gedroogde houtsnippers als duurzame biobrandstof aangetoond wordt door o.a. de inzet van langdurige stooktesten.- het produceren van hernieuwbare energie - door inzet van ge-upgrade (gedroogd) houtsnippers - op termijn mogelijk is zonder 'operationele' subsidies zoals SDE+. - hernieuwbare energie op kleinschalige - 'local for local' - schaal mogelijk is waardoor burgers daadwerkelijk hun 'eigen' bijdrage kunnen leveren aan de doelstelling duurzame energie voor NL bv. - door het mogelijk maken van voordrogen op kleine schaal - en daarmee opslag van energie aan de voorkant van de keten aan te pakken - biomassastromen inzetbaar worden die nu verloren gaan.

Korte omschrijving
De activiteiten zijn opgebouwd uit 3 fasen met in elke fase 5 werkpakketten – 1)ontwerpen/valideren, 2)realiseren, 3)inbedrijf nemen, 4)demonstreren en 5)project management - die doorlopen worden om o.a. risico's in de uitvoering te minimaliseren. Fase 1: Bouwen van een drooginstallatie met verklein- en zeefinstallatie. Fase 2: Toevoeging van rookgascondensatie gecombineerd met een lage temperatuur bunkerdroger waardoor de productie van 0,9 naar 1,5 ton per uur gaat met dezelfde energie input. Fase 3: Uitbreiding met grotere voorraadbunkers en uitbereiding van het verbrandingssysteem waardoor vrijkomende reststromen bij de droging - na verdichting - kunnen worden gestookt.

Resultaat
Het resultaat van dit project kan als volgt worden samengevat: Primair: - Realisatie werkende installatie voor de droging van houtsnippers - Rapportage technisch- en economische haalbaarheid Secundair: - Marktgereedheid HRD100+ - Start financial close van verschillende projecten (reeds geïnitieerd) - Toepassing van HRD100+ in verschillende andere biomassaketens zoals: o gedroogde houtsnippers (20% vocht) voor decentrale warmteopwekking o voor vergassingsprocessen (22% vocht) o het maken van houtpellets, BIOCOAL, pyrolyseolie (typisch 12% of minder (<5%) ) o droging van allerlei (agrarische) reststromen