SchoolVent

Schoolventilatie met koeling en lage druk filtering

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het doel van het project is de ontwikkeling en de praktijktest van een ventilatiesysteem geschikt voor renovatie van scholen en kinderdagverblijven met 80% lagere energiekosten voor koeling en filtering.

Doelstelling
Het doel van het project is de ontwikkeling en de praktijktest van een ventilatiesysteem geschikt voor renovatie van scholen en kinderdagverblijven met 80% lagere energiekosten voor koeling en filtering. Smart Sensoring is in het systeem ingebouwd om afwijkingen van een klasse A binnenklimaat te rapporteren. De te ontwikkelen koel- en filtertechnieken leveren een belangrijke bijdrage aan de reductie van de benodigde koel- en ventilatie energie in gebouwen en maken hiermee energieneutrale of energieleverende gebouwen mogelijk. Naast scholen en kinderdagverblijven wordt voor de langere termijn de grootste markt voorzien bij kantoren. De energiebesparing door energiezuinige koeling en lage druk filtering bedraagt in 2030 0,25 Peta Joules per jaar

Korte omschrijving
Smart Sensoring is in het systeem ingebouwd om afwijkingen van een klasse A binnenklimaat te rapporteren. De te ontwikkelen koel- en filtertechnieken leveren een belangrijke bijdrage aan de reductie van de benodigde koel- en ventilatie energie in gebouwen en maken hiermee energieneutrale of energieleverende gebouwen mogelijk. Naast scholen en kinderdagverblijven wordt voor de langere termijn de grootste markt voorzien bij kantoren. De energiebesparing door energiezuinige koeling en lage druk filtering bedraagt in 2030 0,25 Peta Joules per jaar.

Resultaat
• Dauwpuntkoeling in combinatie met warmteterugwinning in tegenstroomwarmtewisselaar; • Elektrostatische filtermodule voor 10.000 m3/uur toepasbaar in luchtbehandelingskasten; • Smart sensor systeem: automatische rapportage van CO2, temperatuur, vochtigheid en PM2,5 fijnstof; • Energiezuinig lage druk schoolventilatiesysteem getest in een bestaande school.