SAS2.0

SASensor 2.0

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Duurzaamheidsdoelstellingen op internationaal niveau en technologische ontwikkelingen zijn de drijvers van veranderingen in het energiesysteem. Het streven om in 2050 de energievoorziening zo goed als klimaatneutraal te maken vraagt om een transitie waarin substantiële energiebesparing en een forse toename in het gebruik van duurzame energiebronnen worden gerealiseerd. De energietransitie en bijbehorende digitalisering vragen om een veranderende rol van netbeheerders om, naast kostenefficiënt de leveringszekerheid te borgen, ook de markt optimaal te faciliteren met informatie en data. Netbeheerders hebben in toenemende mate behoefte aan slimme systemen om efficiënt het variabele aanbod duurzame energie af te stemmen op de marktvraag en tegelijkertijd netverliezen te beperken, om de transitie naar een klimaat neutrale energievoorziening in 2050 te realiseren. Locamation heeft een innovatief energiebesparend smart grid systeem voor MS/HS onderstations ontwikkeld; de SASensor 2.0. Met deze innovatie kunnen netbeheerders versneld invulling geven aan hun nieuwe rol binnen de Energietransitie en kan Nederland haar kennispositie op dit gebied verstevigen.

Doelstelling
Doelstelling van dit project is het demonstreren van de verhoogde inpassing van het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiemix in combinatie met energiebesparing in het midden(-/hoog)spanningsnet, door toepassing van het innovatieve Smart Grid systeem SASensor 2.0 bij onderstations van netbeheerders. De toename in verwerking van energie uit hernieuwbare bronnen en besparingen zijn het gevolg van 4 noodzakelijke functies van het systeem: control, protect, monitor en automate.

Korte omschrijving
Locamation gaat binnen dit project investeren en blijft eigenaar van het zelfontwikkelde SASensor 2.0 systeem. Het SASensor 2.0 systeem wordt gedemonstreerd in 2 onderstations van Alliander AG/Netz. Locamation draagt zorg voor het projectmanagement, neemt de ontwikkeling en bouw van het systeem voor haar rekening, zal de demonstratie coördineren en het systeem exploiteren. Locamation verkrijgt als investeerder en exploitant het financieel en energetisch voordeel dat gerealiseerd wordt met het SASensor 2.0 systeem. De ontwikkelingsactiviteiten leiden tot een grid performance dashboard, grid protecties en 4-kanaal CIM/VIM sensoren, geïntegreerd in het SASensor operating systeem (platform). Deze optimalisatie van het systeem is nodig om de demonstratie onder operationele condities mogelijk te maken. De demonstratie maakt de toename in de verwerking van duurzame energie alsmede energiebesparing inzichtelijk en mogelijk.

Resultaat
Het project resulteert in een modulair SASensor 2.0 systeem toepasbaar binnen de Europese markt. Het systeem is universeel toe te passen op alle type onderstations in het MS/HS energienetwerk binnen Europa en Noord Amerika. In 2 MS/HS onderstations van Alliander AG/Netz zal aan het eind van dit project het complete SASensor 2.0 systeem geïnstalleerd zijn en operationeel zijn voor demonstratie en monitoring. Met de ontwikkeling van de SASensor 2.0 zet Locamation in op 'dynamic line rating', waarmee de effectieve netcapaciteit significant kan worden vergroot, als next step in de digitalisering van het net. De volgende functionaliteiten zijn geïntegreerd in de 4 hoofdfuncties van SASensor 2.0 om deze vernieuwende techniek beschikbaar te maken voor de netbeheerders: 1. Real-time monitoring van netcapaciteit en –belasting; 2. Maximale netbelasting calculeren op basis van weersverwachting; 3. Detectie frequentieschommelingen en transiënte energiefluctuaties in het net; 4. Kabelbelasting sturen op basis van temperatuurmetingen.