Samenwerking tussen industrie, overheden en omgeving in het Noordzeekanaalgebied

Publieke samenvatting / Public summary

Het programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren-Energie (MVI-E) van de Topsector Energie heeft in een pilot met circa 60 gebiedspartijen onderzocht welke condities we kunnen creëren om industriële partijen bij de realisatie van klimaat- en energieprojecten te laten samenwerken met omgevingspartijen.

In de periode oktober 2020 - december 2021 heeft een groep bedrijven, overheden, lokale maatschappelijke organisaties en bewoners die actief zijn in de IJmond hieraan deelgenomen. Deze rapportage beschrijft de gevolgde aanpak en hoe de co-creatiepilot is verlopen.

We zagen in de praktijk dat men vooral gefocust is op de ontwikkeling van eigen projecten. Het idee leeft dat Strategisch Omgevingsmanagement gaat helpen om draagvlak voor de eigen projecten te krijgen. De denkfout is dat je dan met een oplossing onder de arm (waterstoffabriek, pijpleidingen, warmtenetten) de omgeving wil betrekken in een gebiedsontwikkeling. Maar wat wij eigenlijk zeggen is: begin bij de opgaven (klimaat, wonen, natuurontwikkeling, etc.) . En als je die niet kent (er is namelijk geen blauwdruk), probeer dan kleine projecten te definiëren zodat het beeld over de toekomst langzaamaan ontstaat. Dat is een lerend ontwikkelproces. Echt een transitie waarin je nooit van a naar b gaat, maar wel weet dat a niet meer houdbaar is.

Een van de aanbevelingen is om de transitie van de industrie te versnellen door ook verbreding te zoeken. Dat kan door een gebiedsagenda te maken voor een gebied (industriecluster of regio) waarin ook werkgelegenheid, gezondheid, woningbouw, natuur, recreatie en mobiliteit een plek krijgen. Bouw de agenda op met partijen in het gebied en organiseer een platform waarop partijen in overleg met elkaar de gebiedsagenda kunnen uitvoeren.