SALUS

SALUS: SAving Lime by Upgrading Sludge

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Kalkmelk is een belangrijke grondstof die in de suikerproductie wordt gebruikt bij het reinigen van het sap van suikerbieten. De suikerbieten worden in reepjes gesneden en door een extractietoren gevoerd om het ruwsap te winnen. Uit kalksteen gewonnen kalk wordt omgezet in kalkmelk en heeft als doel om verontreinigingen in het ruwsap te verwijderen. In het productieproces van suiker is een hoogwaardig kalk-watermengsel noodzakelijk, om een efficiënte ruwsapreiniging van hoge kwaliteit te waarborgen. Veel suiker producerende bedrijven beschikken over eigen kalkovens en hebben zeer zuivere kalksteen nodig voor het branden. Door het Tsjechisch bedrijf FUTURECYCLING Technology is een innovatief concept ontwikkeld met de naam Reclime. Door middel van hydrocyclonen (zie bovenstaand figuur) wordt de kalkslurry gescheiden in een schone en vuile fractie. De schone fractie wordt vervolgens met verse kalkmelk gereactiveerd en opnieuw in het proces gebruikt. Dit kan – na succesvolle demonstratie - leiden tot een significante reductie in het gebruik van kalksteen en cokes/antraciet.

Doelstelling
De doelstellingen van het SALUS-project zijn als volgt: 1. Het uittesten van het Reclime concept op demonstratieschaal en het elimineren van alle technische en economische knelpunten 2. Demonstreren dat het gebruik van kalksteen gereduceerd kan worden met 25 tot 30% 3. Demonstreren dat de CO2 productie met 4.500 ton/jaar verlaagd kan worden

Korte omschrijving
Het SALUS-project bestaat uit de volgende activiteiten: 1. Analyse resultaten Reclime technologie uit eerder lab-en pilotonderzoek 2. Engineering demo opstelling: concept-, basic- en detail engineering. Na elke engineering fase volgt een beslismoment. 3. Bouw full-scale demo installatie: aanschaf equipement, prefabricage, installatie onderdelen en integratie in de bestaande suikerfabriek in Dinteloord 4. Extensief onderzoeksprogramma: analyse technische knelpunten, analyse gerealiseerde kalksteenbesparing en analyse dunsap kwaliteit en filtreerbaarheid ruwsap. Ook wordt het restproduct Betacal geanalyseerd. Tijdens de campagne van 2025 zal de demo-installatie in gebruik genomen worden en zal het uitgebreid onderzoeksprogramma uitgevoerd worden. Het onderzoeksprogramma eindigt in februari 2026. De resultaten van het onderzoeksprogramma zullen worden geïmplementeerd, zodat vanaf de campagne van 2026 (september) de demo installatie volledig operationeel is.

Resultaat
Het SALUS-project is succesvol, als alle technische en economische knelpunten (geformuleerd in hoofdstuk 9) geëlimineerd zijn en de technologie succesvol gedemonstreerd en geïmplementeerd is in de suikerfabriek van Cosun Beet Company in Dinteloord. Het SALUS-project resulteert in een • reductie van het kalksteengebruik van 25% • reductie van het cokes/antraciet gebruik van 25% • CO2-reductie van 4.500 ton/jaar Na succesvolle afronding van SALUS wordt de technologie ook in de andere suikerfabrieken van Cosun Beet Company in binnen- en buitenland geïmplementeerd.