RO73710

RO73710 achter Solanic

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Voor de uitbreiding van de productiecapaciteit van het Solanic 200 eiwit wordt bij Avebe te Gasselternijveen een nieuwe productielijn gebouwd. Tijdens productie komt er een eiwitarme stroom vrij die gecoaguleerd en ingedampt moet worden. Dit zijn energie intensieve processen. Door het plaatsen van een RO (Reverse Osmosis), in aanvulling op deze productielijn, wordt deze stroom ingedikt, waardoor het stoomverbruik van de coagulatie en indamper afneemt. Het ingedikte sap uit de RO wordt alsnog gecoaguleerd en ingedampt.

Doelstelling
Het doel van het project is om de aardgasconsumptie en CO2 emissie te reduceren op de Avebe locatie Gasselternijveen. Hiervoor wordt een RO gerealiseerd en in bedrijf genomen die de eiwitarme stroom uit de nieuwe Solanic-lijn indikt. Deze RO wordt in 2021 gerealiseerd en in bedrijf genomen.

Korte omschrijving
Het voorgestelde project betreft de realisatie van een procesinstallatie voor het indikken van een eiwitarme stroom uit de Solanic fabriek. De scope van dit project beslaat zowel het ontwerp, engineering als realisatie van de RO installatie. Avebe gebruikt voor de uitvoering van dit soort investeringsprojecten de “Design for Six Sigma” methodiek. Hierbij worden binnen een project verschillende projectfases onderscheiden. De projectvoortgang wordt bewaakt door projectmanagement en Avebe-bestuurders binnen de tollgates. Voor aanvang van deze subsidieaanvraag zijn tollgate 1 tot en met 4 doorlopen. Informatie uit deze tollgates is noodzakelijk om tot een subsidieaanvraag te komen. Het feitelijke investeringstraject start na tollgate 4. - Tollgate 1: Project identificatie - Tollgate 2: Project Scope - Tollgate 3: Proceskeuzes vergelijken en vaststellen - Tollgate 4: Basic Design RO installatie - Tollgate 5: Realisatie RO installatie - Tollgate 6: In bedrijfname en validatie RO installatie - Tollgate 7: Project evaluatie De inbedrijfname van de RO installatie op Gasselternijveen is gepland in oktober-2021.

Resultaat
Het resultaat van het project is een operationele RO installatie die door het indikken van een eiwitarme stroom een CO2- en aardgasreductie realiseert. Per jaar wordt er door implementatie van de RO circa 1.338.000 Nm3/jaar aardgas bespaard met een geassocieerde CO¬2 reductie van 2.400 ton/jaar.