RIRA

RIRA: Warmteproject Amstel III gebied

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Voor bestaand bedrijfsmatig vastgoed zijn warmte- en koudenetten een interessante optie voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ten eerste is bedrijfsmatig vastgoed vaak geclusterd in kantoorparken of bedrijventerreinen. Daarnaast is er een behoefte van gebouweigenaren om energievoorziening, evenals het gebouwbeheer en exploitatie uit te besteden aan professionele dienstverleners. Om de toepassing van warmte- en koudenetten te bevorderen hebben we daarvoor een systeemverandering nodig waarbij 'open' warmte- en koudenetten worden toegepast met een demarcatie tussen modulaire energiediensten enerzijds en het netbeheer anderzijds. Er is derhalve een grote behoefte aan een raamwerk - zowel organisatorisch, technisch als economisch - dat een 'open systeem' mogelijk maakt.

Doelstelling
De doelstelling van het project TKI RIRA is bevordering van: 1. bij elkaar brengen van vraag en aanbod van warmte en koude in een gebied; 2. stimuleren van verduurzaming van gebouwen; 3. samenwerking tussen stakeholders op een gestructureerde wijze; 4. behalen van schaalvoordelen in het gebied; 5. stimuleren van investeringen die uitwisseling van warmte en koude mogelijk maken; 6. vergroten van de financierbaarheid van investeringen; 7. inzicht in de gewenste rol van stakeholders, waaronder overheden.

Korte omschrijving
A Sociale innovatie We gaan uit van de lokale partijen met een warmte/koudevraag en de samenwerking van partijen op lokaal gebiedsniveau. Een flexibel open warmte- en koudenet is een voorwaarde om flexibel te blijven voor veranderingen in het aangesloten vastgoed. De sociale innovatie maakt dat de volledige behoefte van stakeholders wordt meegenomen, ook waar dat ogenschijnlijk geen relatie heeft met de warmte/koudenet-oplossingen. B. Marktmodel Het gaat daarbij om nieuwe dynamische verrekening van restwarmte, beheer van infrastructuur ontkoppeld van energielevering en alternatieve governance-, eigendoms- en financieringsmodellen. Op basis van het model wordt nieuwe kosten-efficiënte dienstverlening ontworpen: energieafname, -levering én transport die dan ook elders in Nederland kan worden toegepast. C Businessplan In RIRA gaan we de ontwikkelde methode toepassen en willen we gebouweigenaren inzicht geven in een nieuw businessmodel voor het gebruik van restwarmte van een datacentrum en andere restwarmtestromen in de omgeving. De activiteiten leiden tot statuten voor samenwerking voor de realisatie van een 'open' warmte- en koudenet.

Resultaat
TKI RIRA levert de volgende resultaten: 1. Sociale innovatie voor ontwikkeling van de vraag en verbeterde samenwerking; 2. Contractstructuren en flexibele prijsmechanismes voor een open warmte- en koudenet; 3. Kritieke Prestatie Indicatoren en kwaliteitsborging voor een open systeem; 4. Business- en governance Model voor een (collectief) open warmte- en koudesysteem; 5. Nieuwe kosten-efficiënte ESCo dienstverlening (voor de keten:energieafname, -levering én -transport); 6. Algemeen toepasbaar raamwerk met aanbevelingen voor regelgeving; 7. Masterplan en Voorlopig Ontwerp open warmte- en koudenet voor Amstel III, elders ook toe te passen; 8. Plan van aanpak voor gebiedsrealisatie & exploitatie; 9. Financiële Business Case voor de exploitatie door de (gebieds-)ESCo; 10. Business Plan & Statuten voor samenwerking in Amstel III, elders ook toe te passen.