Recycling van polypropyleen doeken uit zorginstellingen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Strikte wet- en regelgeving veroorzaakt dat in Nederland naar schatting 40.000 ton aan Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA) op niet-duurzame manier verbrand wordt ter preventie van e.v.t infectietransmissie, resulterend in een significante milieudruk. Echter is niet al het afval in deze reststroom gecontamineerd. De kunststof operatiedoeken- en schorten gemaakt uit 100% Polypropyleen (PP) die gebruikt worden voor de waarborging van een steriele omgeving op operatiekamers komt niet met bloed of weefsel van de patiënt in aanraking. Deze 1300 ton aan PP wordt verbrand in ovens terwijl de niet-gecontamineerde reststroom, met huidig technisch inzicht, goed verwerkt kan worden tot hoogwaardig recyclaat. Hoewel recycling processen op kleine schaal gevalideerd en toegepast worden, voorziet GreenCycl een grotere impact te maken met een recyclinginstallatie die in staat wordt geacht tot ruim 538,2 ton aan PP-bevattende doeken te recyclen tot hoogwaardig recyclaat. Hiermee kan een significante reductie van 22.827 ton CO2 uit procesemissie gerealiseerd worden in de komende 15 jaar, wat neerkomt op een kosteneffectiviteit van €14 per ton.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is het faciliteren van een duurzame transitie richting recycling van PP doeken met een innovatieve recyclinginstallatie. Na gezamenlijk testen en verifiëren in Utrecht en Oostenrijk is GreenCycl in staat hoogwaardig recyclaat te produceren uit de PP restroom met de aangepaste S:GRAN 075-70 V SP. Dit is zeer vernieuwend omdat zij t.o.v huidige recyclinginitiatieven voor PP doeken een productieverhoging tot wel 2300% kan realiseren. Hiermee is de beoogde opbrengst van de investering tweeledig: 1) een structuele opwaardering van een SZA reststroom middels recycling (538,2 ton aan PP doeken) 2) een significante jaarlijkse reductie van procesemissies (1.522 ton CO2). Hoewel de doelstelling betreffende recycling een ambitieuze 42% van de totale reststroom van PP doeken in Nederland is, voorziet GreenCycl met de beoogde installatie in de toekomst meer reststromen te kunnen verwerken, waarbij bijvoorbeeld een geautomatiseerde decontaminatie module geïntegreerd kan worden.

Korte omschrijving
De activiteiten zijn onderverdeeld in de volgende werkpakketten (WP): - WP1 (maart 2024 t/m december 2024) richt zich voornamelijk op het automatiseren van de workflow met de integratie van het recycling installatie modules en de benodigde infrastructuur. - WP2 (maart 2024 t/m februari 2025) is gefocust op het organiseren van de logistieke processen rondom SZA-recycling, zoals het af-en aanvoeren van doeken/recyclaat in de klasse niet gecontamineerd (NC1-5) en gecontamineerd (C1-5). - WP3 (november 2024 t/m juli 2025) richt zich op de materiaal karakterisatie en kwaliteitstesten. Dit is noodzakelijk om het PP granulaat competitief in de markt te zetten. Door het testen kunnen onzuiverheden uit het materiaal geëlimineerd worden door het afstellen van de modules en selecteren van juiste proces parameters en filterstappen met een hoogwaardig recyclaat als resultaat; - WP4 (maart 2024 t/m oktober 2025) richt zich op het projectmanagement. De nadruk ligt op het efficiënt organiseren van bovengenoemde werkpakketten en monitoren van progressie m.b.t de doelstellingen van GreenCycl.

Resultaat
Het beoogde resultaat van de investering is een significante verhoging van recycling binnen de medische sector waar PP doeken gevaloriseerd worden in plaats van verband. De beoogde recyclinginstallatie heeft in meer dan 37 PP-specifieke casussen haar toepassing bewezen en is daarmee in staat de hoge procesemissie van het huidige verwerkingsregime te vervangen voor een duurzaam alternatief en recent ook voor de materiaalstromen van Greencycl met meer dan 2500 KG gevalideerd in Oostenrijk. Toegespitst op de kwantitatieve resultaten is GreenCycl met haar beoogde investering in staat jaarlijks een reductie van 1.522 ton CO2 te realiseren. Op deze manier wordt de 538,2 ton aan PP doeken niet als brandstof maar als duurzame input gebruikt en wordt de toepassing van aardgas (goed voor 7,4 ton per jaar) door de recyclinginstallatie overbodig. De accumulatie van gereduceerde procesemissie wordt geschat op 22.827 ton CO2, 15 jaar na afronden van dit project; een significante reductie van broeikasgasemissie. De kosteneffectiviteit met het gevraagde subsidiebedrag komt neer op €14 per ton CO2.