RALI

Recycling van Afval uit Luiers en Incontinentiemateriaal

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Renewi beoogt in 2025 haar carbon footprint met 275kg CO2 per ton afval verminderd te hebben en zo bij te dragen aan de Europese doelen die zijn gesteld voor het tegengaan van klimaatverandering. Het realiseren van een circulaire economie kan de huidige CO2 uitstoot met meer dan 20% terugdringen1 en is daarmee een cruciaal voor het behalen van deze doelstellingen. Renewi onderzoekt daarom voortdurend de mogelijkheden om bij te dragen aan de circulaire economie en daarmee aan de klimaatdoelstellingen. Op dit moment wordt er bij gebrek aan recyclingcapaciteit jaarlijks 385 kton Afval uit Luiers en Incontinentiemateriaal (ALIM) verbrand in afvalenergiecentrales (AEC's). Recycling hiervan kan 360 kton CO2-eq. besparen2. Met het realiseren van een installatie voor AILM recycling vergroot Renewi haar portfolio en kan zij voldoen aan de klantvraag naar ALIM recycling. Hiermee kan Renewi haar positie handhaven als marktleider in de verwerking van afval uit de zorgsector.

Doelstelling
Dit project kent 2 doelen: 1) een emissie reductie 32 kton CO2-eq/ jaar. 2) het jaarlijks recyclen van 36.000 ton ALIM, waardoor dit niet in AEC's verbrand wordt.

Korte omschrijving
Onder voorbehoud van een positieve beschikking op de aangevraagde subsidie zullen de voorbereidende werkzaamheden, zoals de engineering (WP2), een gedeelte van het aanvragen van vergunningen (WP2) en het selecteren van toeleveranciers (WP 3) in 2022 en een deel van 2023 worden uitgevoerd. De bouwkundige werkzaamheden (WP3) op de greenfield locatie zullen uiterlijk Q2 2023 starten. Na gereedmaken van het terrein zijn de belangrijkste activiteiten het plaatsen van de nieuwe productiehal en het installeren van de TDH installatie. Naar verwachting wordt de nieuwe recyclelijn in Q4 van 2024 in gebruik genomen en gevalideerd (WP4). Alle activiteiten zullen door EBI en Renewi gezamenlijk worden uitgevoerd.

Resultaat
De realisatie van de TDH installatie in Wijster stelt Renewi instaat haar milieu-impact te verminderen, resulterend in een reductie in CO2-emissie van 162 kiloton in de eerste 5 jaar na ingebruikname van de beoogde installatie. Jaarlijks zal 36 kton ALIM niet meer worden verbrand, maar omgezet worden in kunststoffen, biogas, ammoniumsulfaat en biogranulaat. De investering resulteert niet alleen voor een herpositionering van Renewi als waste-to-product bedrijf in de grondstoffenketen, ook levert het project een significante bijdrage aan de transitie naar de circulaire economie. Tevens is er binnen Nederland na realisatie van deze en de andere geplande TDH installatie te Amsterdam nog steeds meer dan 300 kton aan ALIM beschikbaar, wat perspectief biedt op nog enkele TDH installaties.